Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Louis C. K. mířil přesně i na české cíle

Americký komik se poprvé představil v Česku

Louis C. K. • Autor: Art Streiber / AUGUST
Louis C. K. • Autor: Art Streiber / AUGUST

Kvalita stand-up komika se pozná (také) podle toho, jak trefně dokáže komentovat místo a lidi, které důvěrně nezná. Domácí prostředí se logicky glosuje lépe, protože mu rozumíte a pozorujete ho roky. A americký komik Louis C.K. prošel tímhle testem před českým publikem s plným počtem bodů.

Nevíme samozřejmě, zda šlo o výsledek předchozího studia a konzultací s americkými expaty -  nebo skutečně jen výsledek procházky po městě, jak to prezentoval v pondělí v Kongresovém centru a den poté v Rudolfinu. Ale brilantní glosátor Ameriky každopádně mířil přesně i na české cíle.

Od milé drobnosti, jakou bylo v úvodu „přeřeknutí“ o Československu, přestože prý „v zákulisí pět minut trénoval, aby neřekl Československo“, až po fóry o Kongresovém centru jako místě, kde vystupovali politici minulého režimu – předvedené s tak těžkopádným přízvukem a projevem, že si prostě hned vybavíte komunistické geronto-papaláše na sjezdech ÚV.

Naprosto do černého pak soudě podle ohlasů z publika - v Rudolfinu bylo podle jeho odhadů pětatřicet procent domácích diváků - mířily vtipy o nehybných českých obličejích bez úsměvu, na které narážel i v srdci turistické zóny: „Ono by se hodilo se k těm turistům chovat trochu vlídněji. Proč? Já nevím, třeba proto, že zásadně přispívají do ekonomiky?“

https://www.youtube.com/watch?v=4QiWXIcnMxg

K tomu Louis C.K. i v Praze nabídl obvyklý mix témat: vlastní stárnutí (na odpoledního šlofíka se dnes těší jako kdysi na sex), strasti rodičovství (od mrtvých rodičů se očekává, že budou na své děti „seshora dohlížet“) i zásadní otázky života a smrti. Věděli jste, že vlastní sebevraždou definitivně vyřešíte nejen své problémy, ale také problémy světa? „Problém ISIS by se vyřešil, kdyby všichni lidé, kteří se bojí ISIS, spáchali sebevraždu. Tím by jim úplně vzali vítr z plachet.“

A čas od času zamířil až k podstatě života s tak brutální přesností, až publikum mezi smíchem trochu zadrželo dech. Třeba jeho promluva o tom, že láska je jako mýdlová bublina, překrásná a blyštivá, která však po krátkém letu prostorem nevyhnutelně jednou spadne na zem a zanikne. A že prostě nedává smysl si myslet, že potrvá věčně.

Louisova komická bublina letěla zaplněným Rudolfinem hodinu a půl a skončila ovací ve stoje. Je skvělé, že nerudné Čechy přijel rozesmát.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].