Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Babiš: Umím si představit sloučení několika ministerstev

Karel Havlíček • Autor: Matěj Stránský
Karel Havlíček • Autor: Matěj Stránský

Premiér Andrej Babiš (ANO) by si uměl představit sloučení ministerstev průmyslu a obchodu, ale i dopravy a pro místní rozvoj. Logiku by podle předsedy vlády mělo i spojení ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva zdravotnictví. Babiš to v úterý řekl novinářům při návštěvě Veselí nad Moravou. Předpokládá, že po odvolání ministra dopravy Vladimíra Kremlíka povede trvale resort dopravy stávající ministr průmyslu Karel Havlíček (oba za ANO).

„To, že máme tolik ministerstev, je proto, že máme poměrný parlamentní systém. Kdybychom měli většinový, dovolím si říci, že bychom možná mohli mít o čtyři ministry méně. Kdysi jsme měli ministerstvo hospodářství a asi politici měli málo míst, tak z toho udělali tři ministerstva. Klidně by mohlo být jedno,“ řekl Babiš. Vyžadovalo by to ale změnu kompetenčního zákona, a tak je podle něj otázkou, zda se fúze realizuje. Vicepremiér Havlíček řekl, že resorty dopravy a průmyslu mají spoustu průsečíků, je proto možné oba řídit zároveň a jejich agendu sbližovat do eventuálního spojení. Oborové asociace upozorňují, že bude řízením obou úřadů ministerstev velmi vytížen.

USA: Začíná pokus o odvolání prezidenta Trumpa

Donald Trump • Autor: REUTERS, Paul Sancya
Donald Trump • Autor: REUTERS, Paul Sancya

V USA v úterý formálně začíná proces impeachmentu, tedy pokus o odvolání amerického prezidenta Donalda Trumpa z funkce. V praxi to znamená, že žaloba, kterou sestavila dolní sněmovna amerického Kongresu ovládaná demokraty, začne být projednávána v komoře horní, tedy Senátu. Tam mají navrch naopak republikáni. Senát v procesu impeachmentu funguje jako soud, který vynáší konečné rozhodnutí. Pokud by měl být Trump odvolán, muselo by se proti němu postavit i dvacet senátorů vlastní, tedy republikánské strany. To je ale velmi nepravděpodobné, protože ani v dolní komoře zůstali všichni republikánští zástupci věrní Trumpovi.

Proces impeachmentu, v němž Trumpovi teoreticky hrozí sesazení z funkce hlavy státu, spustila aféra kolem červencového telefonátu amerického prezidenta s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. V něm šéf Bílého domu žádal, aby Kyjev vyšetřoval jeho pravděpodobného volebního soka Joea Bidena a jeho syna – konkrétně aktivity společnosti Burisma, které Hunter Biden předsedal. Skandálu se v září chopili opoziční demokraté, podle nichž Trump v podstatě vyzval vládu cizí země, aby zasáhla do letošních prezidentských voleb a ovlivnila je v jeho prospěch. Trump tak čelí obvinění ze zneužití pravomoci, ale šance na sesazení z funkce jsou minimální. Trump je teprve třetím americkým prezidentem, proti kterému byl proces impeachmentu oficiálně zahájen.

Ekonomické fórum v Davosu zahájila Greta Thunberg

Greta Thunberg v Davosu • Autor: AP
Greta Thunberg v Davosu • Autor: AP

Ve švýcarském alpském městečku Davos se sešli miliardáři, političtí lídři, aktivisté i celebrity, aby společně debatovali o problémech tohoto světa. Už popadesáté tu začalo Světové ekonomické fórum. Během prvního dne se svými projevy vystoupili americký prezident Donald Trump nebo švédská bojovnice proti změnám klimatu Greta Thunberg. A jejich příspěvky si nemohly být vzdálenější. „Jsme uprostřed ekonomického rozkvětu, jaký Spojené státy ještě nezažily. Americký sen je zpět a užitek z něj má hlavně střední třída,“ uvedl prezident a zdůraznil, že není čas pro pesimismus, ale pro optimismus. Kritizoval „proroky zkázy“ z řad ekologických aktivistů a uvedl, že cestou vpřed není omezování hospodářského růstu, ale technické inovace.

Greta Thunberg ho s kamennou tváří sledovala z publika. Aktivistka v úterý v Davosu vystoupila hned dvakrát a v obou vystoupeních opět zkritizovala politické a ekonomické špičky světa, že pro zlepšení stavu klimatu zatím nic neudělaly. Přestože otázky klimatu a životního prostředí jsou dnes opakovaným tématem diskuzí, emise oxidu uhličitého se nesnížily, zdůraznila mladá Švédka. A zopakovala i svou pověstnou loňskou větu a prohlásila, že „náš dům je stále v plamenech“.

Chcete zachránit nádraží Vyšehrad? Vyvlastněte ho, radí UNESCO

Autor: archiv HN
Autor: archiv HN

Budova pražského nádraží Vyšehrad postavená v secesním stylu už třicet let chátrá. Na vině je její vlastník, který ji odmítá prodat i opravit. UNESCO nyní podle serveru CT24.cz navrhuje radikální řešení, jak památku zachránit před rozpadem: Vyvlastněte jejího majitele, doporučuje Česku. Pokud by k tomu došlo, bylo by to poprvé od roku 1990. „Stát by měl využít své pravomoci k vyvlastnění bývalého nádraží Vyšehrad a předat jej jinému investorovi, který bude ochoten a schopen jej opravit a znovu zprovoznit,“ cituje závěry komisařů viceprezident české sekce Mezinárodní rady pro památky UNESCO Josef Štulc. Nádraží leží v ochranném pásmu UNESCO. Secesní budova patří firmě Rail City Vyšehrad s.r.o., jejíž vlastník je nejasný. Oficiálně sídlí přímo v chátrající budově, na většinu dotazů úřadů či novinářů neodpovídá.

„Zákon umožňuje vyvlastnit nemovitost, která je prohlášena za kulturní památku. Jde o situaci, kdy vlastníkem majetku není stát, vlastník trvale zanedbává péči o nemovitost, je to ve společenském zájmu a po předchozím pokusu s vlastníkem dohodnout se na odkoupení,“ vyjmenovává podmínky pro vyvlastnění advokát Jiří Matzner. Vyvlastnění by musel navrhnout magistrát. Primátor Prahy Zdeněk Hřib zatím nechce úplně vyloučit ani vykoupení. „Nicméně v případě, že by to k dohodě nedospělo, budeme se muset k tomu postavit v koalici,“ ujišťuje. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) však varuje, že vyvlastnění nádraží by vytvořilo precedens. Také podle generální ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové je vyvlastnění až tím nejzazším řešením. Například v Německu byl nedávno vyvlastněn zámek, který nechal jeho majitel téměř rozpadnout. Šlo o první případ za sto let.

Senátoři chtějí pro Kuberu státní smutek i lavičku s popelníkem

Jaroslav Kubera • Autor: ČTK
Jaroslav Kubera • Autor: ČTK

Senát navrhne vládě vyhlášení státního smutku za zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu z ODS. Termíny hledání jeho nástupce ani posledního rozloučení zatím nebyly stanoveny. Horní komora bude maximálně respektovat přání Kuberovy rodiny, řekl v úterý novinářům první místopředseda Senátu Jiří Růžička ze STAN jako úřadující šéf horní komory. O vyhlášení státního smutku chtějí zástupci českého Senátu se zástupci vlády i Hradu.

S Kuberovými blízkými se senátoři chtějí sejít ve středu. Jednání o Kuberově nástupci v čele Senátu byla podle Růžičky odložena až po ukončení všech pietních akcí. Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil také navrhl, aby ve Valdštejnském paláci, který je sídlem horní komory, byla na Kuberovu památku umístěna lavička s popelníkem. „Myslím, že by si to Jaroslav Kubera přál, že by se tomu zasmál, a jsem přesvědčen, že si to zaslouží,“ řekl Vystrčil. Kubera byl náruživý kuřák a obránce „práv“ kuřáků.

Princ Harry je ve Vancouveru

P • Autor: REUTERS
P • Autor: REUTERS

Se sportovní taškou přes rameno a dvěma osobními strážci přiletěl do kanadského Vancouveru britský princ Harry, aby v této zemi začal nový život se svou manželkou Meghan a synem Archiem. Jasné zatím není, kde budou žít, čím se budou živit a kdo jim bude jako členům královské rodiny platit ochranku. Jisté je jen to, že od jara nebudou disponovat titulem královská výsost. Rozhodnutí opustit role předních členů královské rodiny a finančně se osamostatnit oznámili mladí manželé tento měsíc a šokovali tak všechny včetně královny Alžběty II.

Ta posléze svolala „krizový královský summit“ a minulý týden Buckinghamský palác oznámil, že Harry a Meghan přijdou o titul královská výsost, ač vévodou a vévodkyní ze Sussexu zůstanou. Nebudou už též placeni z veřejných prostředků a přestanou plnit pracovní povinnosti plynoucí z příslušnosti ke královské rodině. Mohou ale pokračovat v soukromých charitativních aktivitách. Pětatřicetiletý Harry v neděli nicméně vyjádřil nad novou situaci lítost. „Jsem velmi smutný z toho, že to takto dopadlo,“ uvedl mladší syn následníka trůnu prince Charlese. S manželkou Meghan chtějí nyní podle britských médií svůj čas dělit mezi Británii a Kanadu, ač většinu roku zřejmě stráví v druhé jmenované zemi.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].