Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Tmavá panenka u Ústavního soudu a tresty za nenávist na Facebooku

Autor: Shuterstock
Autor: Shuterstock

Ústavní soud odmítl jako neopodstatněnou žádost muže, který se na něj obrátil, aby se domohl naprostého zastavení svého trestního stíhání. To si způsobil tím, že v roce 2017 vydíral ředitelku mateřské školy, do níž chodily jeho děti. Objevil totiž ve školce dětskou panenku tmavé pleti a ředitelce pak poslal mail se znaky vydírání: že pokud tento „nechutný způsob propagandy multi-kulti neodstraní“, udělá školce špatnou reklamu. Vadilo mu, jak napsal ředitelce, že panenka „nemá přirozenou středoevropskou barvu“.

Státní zástupci spatřili v jeho chování skutečně vydírání, ale vyřešili jeho potrestání takzvaným „odklonem“ - to znamená, že obviněný nejde k soudu, jeho stíhání je podmínečně zastaveno na určitou dobu (v tomto případě na zkušební dobu jednoho roku), a pokud tu dobu úspěšně absolvuje bez dalších „škraloupů“, je zastaveno definitivně. Toto zmírněné opatření se používá s přihlédnutím k dosavadnímu životu obviněného a pouze u nedbalostních trestných činů nebo u těch, u nichž horní hranice hrozícího trestu nepřesahuje pět let, pokud se obviněný k činu přizná a zároveň pokud má státní zástupce za to, že v konkrétním případě je podmínečné zastavení stíhání dostatečným důsledkem spáchaného činu.

Obviněný muž se však nakonec s touto mírnou reakcí justice nespokojil a u Ústavního soudu zkoušel otevřít cestu k úplnému zastavení svého stíhání, bez ročního odkladu. Neuspěl. Ústavní soud se s hodnocením mužova chování státním zastupitelstvím jako s činem vykazujícím znaky vydírání ztotožnil, když jeho žádost odmítl. „Takovému hodnocení nemůže Ústavní soud nic vytknout, zvláště s přihlédnutím k celkovému rasově nenávistnému kontextu stěžovatelova jednání,“ stojí v usnesení dostupném v soudní databázi.

Z podobného ranku jsou i dva nedávné rozsudky obecných soudů, na něž upozornil Respekt.cz. Vyškovský okresní soud a soud pro Prahu 6 potrestaly koncem minulého roku dva lidi za nenávist šířenou na sítích: šlo o pachatele, kteří přáli smrt dítěti narozenému ze smíšeného manželství a své komentáře umístily pod fotografii novorozence na facebooku. Lada Vyskočilová z Vyškovska dostala podmíněný trest odnětí svobody v délce 12 měsíců s odkladem na 4 roky, Pavel Hrabák z Prahy musí vykonat 100 hodin veřejných prací.

Slováci budou volit prezidenta 16. března

Andrej Kiska • Autor: Milan Jaroš
Andrej Kiska • Autor: Milan Jaroš

Předseda Národní rady Slovenské republiky Andrej Danko oznámil termín, v němž si Slováci zvolí nového prezidenta. Současné hlavě státu Andreji Kiskovi končí mandát v červnu tohoto roku a znovu se o funkci ucházet nechce. První kolo voleb čeká slovenské občany 16. března, pokud nepřinese vítěze, druhé kolo bude následovat dva týdny po prvním.

Zájem kandidovat zatím dalo najevo více než deset lidí. Podle výzkumu veřejného mínění agentury AKO z minulého měsíce má ze známých jmen největší šance na zvolení vědec Robert Mistrík, druhým nejpopulárnějším kandidátem je předseda strany Most-Híd Béla Bugár. Svou účast nevylučuje ani předseda Národní rady Danko (Slovenská národní strana) a čeká se na to, koho nominuje nejsilnější slovenská strana SMER, ta dosud jméno svého kandidáta nezveřejnila.

V Česku pracuje 500 tisíc cizinců, z východní Evropy přicházejí „mozky“

Z Kyjeva do Prahy: Ukrajinec Oleg Orlenko pracuje jako programátor v české firmě Actum. • Autor: Actum
Z Kyjeva do Prahy: Ukrajinec Oleg Orlenko pracuje jako programátor v české firmě Actum. • Autor: Actum

Český statistický úřad zveřejnil čísla, z nichž plyne, že u nás přibývá zahraničních pracovníků. Nejvíce jich pochází ze Slovenska, Ukrajiny, Rumunska, Polska a Bulharska. Na konci roku 2017 jich v Česku včetně azylantů žilo 527 000. Na konci roku 2018 podle statistik ministerstva vnitra mělo pak v zemi povolení k pobytu 549 600 lidí ze zahraničí. Podle dřívějších zpráv ministerstva práce bylo na konci roku 2016 v Česku 382 900 zahraničních zaměstnanců, v roce 2008 zhruba 284 600.

Cizinci tvoří v Česku kolem pěti procent obyvatel, ale na celkové zaměstnanosti se podílejí 10 procenty. „V té ohromné disproporci je vidět věková struktura. Jsou tu cizinci hlavně v produktivním věku. V důchodovém věku tu takřka nejsou, je tu málo dětí," řekl na tiskové konferenci ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ Dalibor Holý. A dodal, že z východní Evropy k nám často míří vysoce kvalifikovaní lidé s vysokoškolským vzděláním. „Dělají tu velmi kvalifikované profese za vysoké platy. Troufnul bych si tvrdit, že je tu jistý odliv mozků z východní Evropy k nám, že je české firmy přetahují," řekl s poukazem na rumunské či bulharské programátory.

Německá letiště ve stávce

Autor: Jan Růžička
Autor: Jan Růžička

Stávka bezpečnostního personálu tří německých letišť se projevila v přibližně šesti stovkách zrušených letů. Personál na letišti v Kolíně nad Rýnem, Stuttgartu a Düsseldorfu chce podle odborů výstražnou stávkou zajistit lepší podmínky pro přibližně 23 tisíc bezpečnostních pracovníků na německých letištích. Odbory požadují zvýšení hodinové mzdy na 20 eur (v přepočtu 511 Kč) – doposud má část zaměstnanců hodinovou mzdu ve výši 12,90 eur (331 Kč).

Zrušené lety se týkaly i několika spojů s Prahou. Dohromady se protest dotkl přibližně 110 tisíc cestujících, o stávce však byli informováni předem, proto se na letiště většinou ani nedostavili.

V Bruselu začal proces s útočníkem, který zabíjel v Židovském muzeu

Před bruselským soudem ve čtvrtek stanul Francouz alžírského původu Mehdi Nemmouche obžalovaný z teroristického útoku. V Židovském muzeu v Bruselu zastřelil v květnu 2014 čtyři náhodně vybrané lidi. Hrozí mu doživotí. Souzen je i s dalším Francouzem, Nacerem Bendrerem, který je podle obžaloby teroristovým komplicem. Do pátku bude probíhat čtení spisu, který má zhruba dvě stě stran. Proces je naplánován až do konce února, ke svědectví je pozváno přibližně sto lidí a probíhá za velmi přísných bezpečnostních opatření.

Nemmouche po činu v květnu 2014 utekl za hranice, ale už po šesti dnech byl zadržen ve francouzském městě Marseille. Pachatel obžalovaný z teroristického útoku je podle obžaloby džihádistický bojovník vycvičený v Sýrii.

Astronomové zkoumají záhadné signály z vesmíru

Autor: ESO
Autor: ESO

Tým kanadských astronomů oznámil v odborném časopise Nature nový objev signálů z vesmíru. Dosud nevysvětlené záblesky se podařilo zachytit teprve podruhé v historii. Původ těchto rychlých rádiových záblesků FRB (Fast Radio Bursts) je zatím neznámý. Většina vědců věří, že jejich zdroj leží miliardy světelných let od naší galaxie a jejich zdrojem by mohly být například černé díry nebo neutronové hvězdy. Někteří však spekulují o tom, že by signály mohly znamenat i důkaz o existenci inteligentní formy života mimo Zemi.

Rychlých rádiových záblesků doposud astronomové pozorovali jen několik. Trvají několik tisícin sekundy, mají však podle odhadů stejnou energii, jako vyzáří Slunce za několik let.  Teorií o tom, co je zdrojem silných krátkých záblesků, je mnoho. Nejpravděpodobnější podle vědců mluví o tom, že zdrojem je velmi aktivního jádro, nebo že signál vychází z mrtvé supernovy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].