Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

První krok ke změně

Sex –⁠ více než půl zdraví

Nové metody výzkumu sexuality slibují převratné informace o sexuálním životě lidí v Česku i o společnosti jako celku

Jsou zdraví a v pohodě?  • Autor: Profimedia
Jsou zdraví a v pohodě?  • Autor: Profimedia

Na úvod krátký test. Jak jste v posledním roce spokojeni se svým sexuálním životem? A lišilo se tohle hodnocení nějak v uplynulých čtyřech týdnech? Byly zcela, či jen částečně naplněny vaše sexuální potřeby? Případně vůbec? Přijímá vaše rodina a přátelé bez problémů vaši sexuální identitu a preference? Máte někoho, s kým si můžete o své sexualitě otevřeně promluvit? Myslíte si, že sexualita ovlivňuje vaše duševní a fyzické zdraví?

Tyto otázky se mohou zdát jako vcelku banální – a přesto je lze vnímat jako nové. Poprvé v novodobé historii je totiž dostanou k zodpovězení respondenti a respondentky celonárodního výzkumu sexuálního chování organizovaného Národním ústavem duševního zdraví (NÚDZ). Výzkum nazvaný CzechSex je aktuálně v pilotní fázi, kde se mimo jiné testuje, jestli jsou otázky srozumitelné. Zanedlouho se vše rozběhne naostro a výsledky dostaneme během příštího roku.

Už teď víme, že zmíněné šetření bude v tuzemském kontextu přelomové. Jde o detailní výzkum sexuálního chování Čechů a Češek po desetileté pauze. A především: řada aspektů sexu, ale i genderových identit, vliv technologií na sex a vztahy, sexualita singles či vějíř podob milostných svazků a seznamování se bude v takové šíři a hloubce zkoumat vůbec poprvé. „O řadě otázek jsme neměli data dosud nikdy. Chybí nám třeba podrobnější informace o transgender lidech,“ říká Kateřina Klapilová, vedoucí výzkumného Centra pro sexuální zdraví a intervence NÚDZ, které je hlavním garantem šetření. „V posledních letech se výzkum sexuálního chování velmi posunul, protože se velmi rychle mění společenská situace, a my na ten posun nyní reagujeme.“

Autor: Profimedia
Autor: Profimedia

Ze starších výzkumů řada lidí buď rovnou vypadla, nebo nebyla komplexně zachycena jejich zkušenost. Zároveň se rychle proměňuje chápání nejrůznějších otázek – například když je řeč o věku prvního sexu, co přesně se považuje za sex? Nové zkoumání, které má za cíl tuto variabilitu zachytit, je logicky výrazně náročnější, takže práce na přípravě nového dotazníku zabraly rok. 

Výzkumný tým se bude také vůbec poprvé v českém kontextu dotazovat na otázky spojené se sexuálním zdravím a tzv. sexuálním wellbeingem, které jsme zmínili v úvodu. Jde o pojmy ze současné sexuologie, jejichž význam jde mnohem dál, než by se mohlo na první pohled zdát. Kromě zmapování spokojenosti s vlastním sexuálním životem a sexualitou u konkrétních lidí totiž podobný výzkum může odhalit širší společenské jevy: vstřícnost k sexuálním menšinám, k lidem vymykajícím se stereotypně vnímaným rolím, ale také přetrvávající předsudky vůči různým typům sexuálního chování.

Sex v tomto novém vnímání není jen biologií řízená základní potřeba, jde také o otázku pevně svázanou s celkovým zdravím a s hlubokými kořeny ve společenském uspořádání. Jde o velký posun, u něhož bude chvíli trvat, než se promítne do veřejné debaty i povědomí běžných lidí. Shromáždění a analýza podrobných dat však může být prvním krokem k velké společenské změně. 

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].