0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda5. 8. 20232 minuty

Vědci prý objevili supravodič fungující za běžných teplot

Už jsme to zažili mnohokrát: vědeckou senzaci, která boří všechny dosavadní představy – pak ale vyjde najevo, že šlo o planý poplach. Jaderná fúze za studena, neutrina létající rychleji než světlo, tajemný přístroj fyzika Jevgenije Podkletnova odstiňující gravitaci… Vždy se nakonec ukázalo, že jde o chybu měření nebo předčasný jásot nad experimentem, který později nikdo nedokázal zopakovat.

Bude tomu tak i tentokrát? Jihokorejští fyzici koncem července oznámili neméně fantastický průlom: údajně se jim podařilo vyrobit zázračný supravodič, sloučeninu, kterou by i za běžných teplot protékal elektrický proud bez jakéhokoli odporu. Představte si, že máte na stole supravodivou cívku a pustíte do ní elektřinu. I když pak zdroj odpojíte, proud v cívce, která nemá elektrický odpor, cirkuluje klidně několik let. Vypadá to jako perpetuum mobile, přesto jde o reálný jev.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Využíváme jej například při lékařském vyšetření magnetickou rezonancí. Existující supravodiče je ovšem nutné chladit na extrémně nízké teploty, což je drahé a nepraktické. Kromě některých výjimečných aplikací, jakými jsou vedle lékařských přístrojů třeba levitující magnetické vlaky Maglev nebo urychlovače částic, se proto supravodiče moc nepoužívají. Co kdyby ale fungovaly za běžné teploty? Pak si lze představit třeba elektrickou rozvodnou síť distribuující proud beze ztrát, tedy mnohem ekonomičtěji, případně zcela nová úložiště energie, prudký rozvoj kvantových počítačů, dramatické zlevnění „létajících“ rychlovlaků a podobně.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc