Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Prezidentské volby

Respekt 51–52/2022

Jestli jsem se nepřehlédl, žádný z prezidentských kandidátů se ve svém návrhu novoročního projevu nezmínil o ekologii nebo životním prostředí. Myslím, že to celkem odpovídá malému zájmu o udržitelnost života v naší společnosti.

Jedním z projevů určité ignorance je i snaha svěřit ministerstvo životního prostředí lidové straně, která nemá ani pět procent voličů, přitom největší zájem o ekologii mají Piráti. Sestoupíme-li z ministerských výšin na zem, setkáme se s úžasnou tradicí (např. hnutí Brontosaurus) a ekologickými stranami a hnutími, které mají své vymezené zájmy a asi spolu moc nekomunikují. Myslím, že málokdo má o nich přehled a asi neexistuje tiskovina, z níž by si zájemce mohl ten přehled udělat.

Většina lidí si konejší svědomí tím, že třídí (nedokonale) odpad. Ale co kdo dělá pro to, aby tolik odpadu nevznikalo? Aby plastové obaly byly nahrazovány, zmenšovány atd.?

Třídění odpadu je vnímáno jako otravná věc, na druhé straně myslím, že existuje málo radosti z toho, že něco pro životní prostředí děláme, že jsme třeba něco sami vymysleli a udělali, že se na ničení planety podílíme míň než jiní.

Antonín Dufek

Anketa

Respekt 1/2023

Respekt mám ráda a čtu ho pravidelně. Všimla jsem si, že v prvním letošním čísle jste v rubrice Anketa s otázkou Na co se těšíte v roce 2023? oslovili astrologa. Jeho názor mě vskutku nezajímá, nemá pro mě žádnou váhu. Pro jednou nevadí, prostě jej nebudu číst, ale trochu mě to vyděsilo. Dáváte tím nějaký signál? Doufám, že to je pouze nepromyšlený úlet, ne trend vývoje časopisu.

Vlasta Škorpíková

Vstřícnost, aktuálnost a žádná ostuda

Respekt 1/2023

Dobrý a bodrý nový rok, ač jsem již v pokročilém věku 76 let, rád si vyslechnu a přečtu názory mladší i výrazněji mladší generace. Oni si užijí nového prezidenta. Nebudu rozebírat, proč to nebo ono či proč ten nebo ona.

Mám jen dotaz: dlkešutěhšá, co tento kryptogram znamená? Marně hledám možné překlepy na klávesnici. Stále existuje šotek? Kam se hrabe Ježíšek.

S pozdravem Karel Kubín 

Drahý Respekte,

já ten překlep – dlkešutěhšá – prostě miluju. Celý den jej s pobaveným úsměvem čtu dokola. Je v tom kus člověčenství.

Terezie Přikrylová

Zemanův masakr motorovou pilou

Respekt 1/2023

Super přehled, bylo mi z toho fakt špatně, když jsem to četl… Ale bohužel vypadá to, že pár dní před volbami jste to stejně sepsali předčasně, protože pořád přidává.

Ivan Jarabinský

Výborně napsané. Schovám si pro svoje děti, protože nebudou věřit, co to bylo za prezidenta. Ukazuje se, že se se lží a nenávistí v Česku stanete prezidentem. Jsme pranárod. Nic jiného.

Josef Beránek

Opravy

V minulém čísle jsme komentář Ten, kdo musí vědět všechno, zakončili větou: „Zda tohle Tomáš Pojar zvládne, uvidíme příští rok.“ Správně mělo být samozřejmě tento rok.

V popisku úvodní fotografie k článku Zemanův masakr motorovou pilou jsme uvedli, že snímek je z volebního štábu Miloše Zemana; správně mělo být uvedeno, že jde o zákulisí České televize těsně po zvolení prezidentem. V tomto textu jsme též mylně uvedli, že prezidentská kampaň probíhala v lednu 2017 – správný rok je 2018.

V článku Trumpovo předvánoční trápení jsme napsali, že násilný útok ozbrojeného davu na americký Kongres proběhl 6. ledna 2020, stalo se tak v roce 2021.

Omlouváme se všem čtenářům za chyby, nepřesnosti a řádění redakčního šotka, u zkomoleného slova „důležitější“ na „dlkešutěhšá“ šlo o přechod kocoura po klávesnici.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].