0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Dopis z…6. 2. 20224 minuty

„Přijď na čaj...“ aneb Jak si udržet dobrou náladu ve zlých časech

dopis z Kyjeva

Radka Rubilina

Tuhle zimu v Kyjevě nějak přituhuje, a to jak venku, tak s covidem a samozřejmě i politicky. Všechny hovory se pořád točí kolem současné situace, ať už si o ruských vojácích na hranicích s Ukrajinou každý myslí, co chce. Atmosféra občas pěkně zhoustne, lidé jsou naštvaní, rezignovaní. Chvíli tu blbou náladu převaluju na jazyku i já, ale pak začnu žít obyčejně, jako vždycky. Nevím, asi to je nějaký obranný instinkt. V našem ledovém kyjevském království nám naštěstí pořád ještě zůstal jeden příjemný zvyk – pití čaje. Protože v ruské i ukrajinské tradici jde rozhodně o víc než o čaj.

Pokud vyjedete někam na slovanský východ či zajdete na návštěvu do ruské rodiny, dřív nebo později se vás někdo zeptá: „Dáme si čaj?“ Pokud kývnete hlavou, jako že je vám úplně jedno, jestli před vás postaví hrnek s čajem nebo kafem – budete se nejspíš divit. Konvici s čajem, případně samovar, na stůl hostitelé přinesou až jako poslední. Nejdřív se objeví na kolečka nakrájený citron, potom kousky cukru, pak sušenky, sladké rohlíky s mákem, perníky, pirožky se sladkou i slanou nádivkou z jemného těsta, bonbony mnoha náplní a veselých barevných obalů, ovoce, marmelády s velkými kousky plodů, povidla… Stůl musí být plný, stůl musí být plný tak, že pomalu nemáte kam postavit svůj šálek čaje.

Čas plyne, čaj se pije, přikusujete k němu tu tohle, tu ono.

Ve chvíli, kdy na stole přistane tzv. zavarka (velké množství čaje v malé konvičce zalité horkou vodou) a…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc