Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

A víra tvá tě uzdraví

Zatímco katolíků u nás ubývá, přibývá lidí, kteří věří v něco

Česku ubývá lidí, kteří se hlásí k nějaké konkrétní církvi. Vyplývá to z výsledků loňského sčítání lidu. Katolíků je něco přes 700 tisíc, ještě před deseti lety jich byl milion. Téměř o polovinu ubylo evangelíků. Dnes jich je jen 32 tisíc, což není o moc víc než fanoušků filmové ságy Hvězdné války, kteří se coby jediisté hlásí „k morálním hodnotám rytířů Jedi“. S tím souvisí druhý pozoruhodný výsledek průzkumu: občanů, již v něco vyššího nad námi věří, ale je to pro ně ještě neuchopitelnější a tím nepojmenovatelnější než svět Obiho-Wana Kenobiho, u nás naopak přibývá. Jak si to máme vysvětlit?

Bez potřeby sdílení

Že v něco věří, ale není to nic konkrétního, v dotazníku uvedlo skoro milion Čechů a Češek. Sociologové to interpretují tak, že z valné míry půjde patrně o mladé lidi z tradičně věřících rodin, ať už katolických či evangelických, jejichž život se postupně vzdaluje od klasického náboženského stylu rámovaného každodenními modlitbami a nedělní návštěvou kostela. Respektují víru svých rodičů, leccos z ní si pro sebe přebrali, nepotřebují ji však sdílet s nějakou organizovanou komunitou, natož se k ní veřejně hlásit. Tento model bude nejčastější u římských katolíků, kteří zaznamenali vůbec největší, zhruba třetinovou ztrátu.

Důvodů však bude jistě víc. U katolíků vedených v Česku konzervativním křídlem zcela vzdáleným od potřeb současného světa to může být rezignace nikoli na svou víru, ale na svou církev. Obecně pak církve čelí faktu, že hlásit se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].