Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Chytře výstřední génius

Když se před časem Sam Bankman-Fried chystal na vystoupení v televizi, jeden z jeho kolegů už to nevydržel a prohlásil, aby se nechal ostříhat. Byla to dobře míněná rada – zakladateli tehdy mimořádně prosperující burzy kryptoměn FTX jeho tmavé kudrnaté vlasy dorostly do značné délky a v kombinaci s obnošeným trikem a kraťasy, které nosil po celý rok bez ohledu na počasí, vytvářely dojem člověka, který o sebe příliš – přesněji řečeno vůbec – nedbá. A firma, které mají investoři svěřit své peníze, přece ve svém čele potřebuje někoho, kdo ví, kde má v domě sprchu a nebojí se holiče. Nebo ne?

Jenže Sam Bankman-Fried nepotřeboval vypadat upraveně a reprezentativně, šlo mu o něco úplně jiného. Co nejvěrohodněji reprezentovat určitý příběh. Příběh o mladém géniovi, který je tak ponořen do vlastních pronikavých vizí a grandiózních altruistických plánů, že nemá čas ani chuť zabývat se povrchními záležitostmi. Jeho vzhled nebyla nevýhoda, potenciální riziko pro byznys, ale naopak vykalkulovaný záměr vytvořený na míru kulturním vzorcům, v nichž se v posledních letech vlivem závratných úspěchů technologických gigantů usadil prototyp podivínského vizionáře, který změní svět. „Je v našem zájmu, abych vypadal velmi výstředně a neupraveně,“ namítl Bankman-Fried podle informací amerického deníku The New York Times kolegovi a do televize šel neostříhaný.

Když ho policie minulý týden zatýkala na Bahamách, triko a kraťasy nahradila bílá košile a tmavé sako – bylo totiž potřeba přehodit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].