Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Bojí se Babiš na Hrad?

Expremiér si užil léto v obytňáku a tápe, jak dál v politice

Lidí houf, ale to nepřijela pouť. ( Jindřichův Hradec) • Autor: Milan Jaroš
Lidí houf, ale to nepřijela pouť. ( Jindřichův Hradec) • Autor: Milan Jaroš

Od června, kdy jsme ho při reportáži z mítinku v Terezíně viděli naposledy, se obytný vůz Andreje Babiše změnil. V srpnu už na něm k hlavnímu sloganu „Za Babiše bylo líp“ či ke slovům „Kecy o hodnotách. Kašlou na nás“, která z obrovské fotografie na kapotě říká hlava ženy označené jako zdravotní sestra Lída, přibylo upozornění, že tento vůz brázdící s šéfem hnutí ANO zemi je součástí kampaně na komunální volby. V červnu ještě Andrej Babiš říkal, že o žádnou kampaň nejde, že to jsou jen „cesty za lidmi“. Ale i když teď přiznal propagační účel svých výletů, dále trvá na tom, že tato kampaň rozhodně není tím, čím se zdá od svých květnových počátků být – tedy jeho kandidátským turné pro volbu prezidenta.

V průzkumech veřejného mínění se Babiš pravidelně umisťuje coby budoucí prezidentský kandidát spolu s generálem Petrem Pavlem na čelných místech. Lidem, kteří jej na česká a moravská náměstí chodí podpořit jako – jak jsou přesvědčeni – svého budoucího prezidenta, však šéf ANO říká: „O tom, jestli budu kandidovat, se rozhodnu v říjnu.“ Proč s ohlášením svého zájmu o prezidentský post tak váhá?

A vy jste kdo?

Na mnoha místech, kde Babišův obytný vůz s doprovodnou dodávkou, aparaturou, spoustou propagačních předmětů, knih, krabicemi koláčků na rozdávání a štábem pomocníků zastaví, ANO do komunálních voleb na podzim vůbec nekandiduje. A ani tam, kde hnutí na radnici kandiduje, mnohdy žádný místní kandidát během Babišova mítinku nemluví nebo vůbec není přítomen.

V Bechyni vzali organizátoři slova z „obytňáku“ vážně a pojali Babišův příjezd opravdu jako kampaň ke komunálním volbám. Hlavní místní kandidát, místostarosta za ANO Jiří Rejlek, tu s připraveným proslovem ke spoluobčanům čeká na Babiše s mikrofonem v ruce. Chce ho pro začátek hlavně přivítat. Nestihne to. „A vy jste kdo,“ ptá se ho Babiš, vytrhne mu mikrofon a mluví do tváří svých fanoušků a do pískotu odpůrců sám – o tom, že odpůrci jsou zaplaceni vládními stranami, že kabinet Petra Fialy je asociální a že benzin v Maďarsku není na rozdíl od Česka drahý, že za cenu rohlíku nemůžou pekaři, ale marže supermarketů, a taky že Babiš chtěl pomoci občanům bojovat s rakovinou, ale bývalá opozice – současná vláda – ho nenechala.

„My jsme vám chtěli jenom říct, že naše hnutí kandiduje v komunálních volbách, myslím, že kandidátku máme i tady, ne? To jste vy tady?“ říká Babiš, a když místostarosta Rejlek přikývne a chystá se vzít si mikrofon zase zpět, Babiš pokračuje: „No, tak tady pán kandiduje. Jak se vlastně jmenujete? Asi vás místní znají, ne? Aspoň doufám. Vy jste v opozici? Ne? Místostarosta? Jo. No, tak jestli ho budete volit, nebo ne,“ obrací se Babiš na lidi na náměstí, „to je jeho problém. Jestli to dělal dobře.“ Tím část ke komunálním volbám končí a mikrofon místo bechyňského místostarosty dostane bývalý dvojministr dopravy a obchodu, současný místopředseda ANO Karel Havlíček, který zopakuje, že vláda je asociální a že by měla lidem víc pomáhat – a jede se dál.

Občas se nedokáže kontrolovat a „vyjede“ to z něj. (Bechyně) • Autor: Milan Jaroš
Občas se nedokáže kontrolovat a „vyjede“ to z něj. (Bechyně) • Autor: Milan Jaroš

„Ale ne, není mi to líto, osobní lítost totiž do politiky nepatří,“ říká pak místostarosta Rejlek. „Bylo sice domluveno, že ho přivítám a promluvím k lidem, ale on toho má moc, a tak je asi trochu zbrklý. Nevadí. Je to jeho akce, jak jsem to tam poslouchal, prezentoval hlavně sebe. A tak to beru – že když je to jeho akce, má za ni zodpovědnost a může si ji udělat, jak chce.“

V jižních Čechách organizoval mítinky při Babišových výletech za voliči šéf táborské buňky ANO Miroslav Ryba – jako svolavatel jednal s policií, zajišťoval, že vše proběhne, jak má. Sám měl přijít v roli radničního kandidáta na řadu u mikrofonu právě v Táboře. Ale sešlo z toho: Babiš ho publiku vůbec neohlásil, stejně jako neohlásil ani místního kandidáta do Senátu, a mluvil jen o svých úspěších ve vládě a kritizoval současnou vládu za ceny energií a drahé potraviny. Podobně jako na jiných jihočeských mítincích se i v Táboře během řeči ozýval pískot a skandování Babišových odpůrců: „estébák“ a „hanba“ a „koblihy, koblihy“. V Táboře byli odpůrci zvláště hluční – ještě víc než v Bechyni je popudilo, že je Babiš hned v úvodu nazval „nacisty a fašisty“.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].