Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Tam musíme bejt

První vazba pro dezinformátory: přitvrzuje česká justice?

Zas mi to ňák mlží. (Zleva: Patrik Tušl s Tomášem Čermákem) • Autor: Jan Handrejch
Zas mi to ňák mlží. (Zleva: Patrik Tušl s Tomášem Čermákem) • Autor: Jan Handrejch

„Protože to napíchli fízlové,“ odpovídá rozzlobeně Patrik Tušl svému parťákovi Tomáši Čermákovi na třiadvacetiminutovém videu, které natočil 1. srpna na mobilní telefon. A hned v jeho úvodu ho rozčílil špatný obraz: „Ty vole, zase mi to ňák mlží, vono to občas blbne, dělá to takovej opar. Nevím, jestli je to Facebook, nebo čím to je, to sou hrozný buzeranti.“ Jsme o pár dní dál a Čermák už dnes ví, že kolega Tušl měl výbornou intuici. S kvalitou nahrávky to ale nijak nesouviselo.

Policie oba muže, v branži označované termínem „radikální dezinformátoři“, delší dobu monitorovala a krátce po pověšení posledního šotu je pozvala na výslech. V tento moment Čermák zpozorněl a video ze sociálních sítí raději narychlo s Tušlem smazal z obavy, že předvolání může souviset s jeho obsahem. „Žene se sem strašná pohroma, půjde to hodně rychle do prdele. A teď musíme hodně něco zdůraznit. Ukrajinci se tady začínají množit, jedna demonstrace za druhou. Musíme okamžitě začít jednat, jinak půjdeme do hajzlu,“ říká na nahrávce Čermák, zatímco Tušl vypočítává mítinky na podporu Ruskem napadené Ukrajiny a zdůrazňuje, že ten největší, kam by mělo přijít pět tisíc Ukrajinců a jejich podporovatelů, se uskuteční 24. srpna od osmi od rána do deseti do večera na Václavském náměstí.

„Pět tisíc zasranejch, špinavejch Ukrajinců, ty vole! Tam musíme bejt,“ křičí Tušl. Muži se shodují, že teď už to „není prdel“, že musí okamžitě začít jednat, jejich slovy, jít do „pořádného protiútoku“, aby už…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].