Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kouzlo školních uniforem

Joe Biden musí bodovat také v kulturních válkách

Nízká popularita Joea Bidena mě nepřestává překvapovat. Je to přívětivý člověk, zjevně slušný a mnohé z jeho návrhů se těší oblibě. Co tedy vysvětluje jeho zarážející nízké preference, jež jenom podtrhují apokalyptickou náladu demokratů před blížícími se kongresovými volbami?

Nejčastějším vysvětlením je samozřejmě inflace. Bidenův propad jí ale předcházel. Jistou odpověď může nabídnout důkladnější pohled na data. Biden ztratil podporu nejvýrazněji mezi demokraty a nezávislými. Podle Gallupova ústavu klesla mezi demokraty jeho obliba od nástupu do úřadu z 98 na 85 procent. Na počátku letošního roku se výrazně propadl mezi skupinami považovanými za výrazně levicové, obzvláště mezi nejmladšími voliči (generací Z a mileniály). Půda pod nohama mu výrazně ujíždí také mezi Afroameričany, Hispánci a mezi nejchudšími Američany. Pro srovnání, Donald Trump ztratil v této fázi svého funkčního období mezi svými republikány pouhá dvě procenta a klesl z 89 na 87 procent.

Biden podle všeho neovládá Demokratickou stranu podobně, jako měl republikány pod kontrolou Donald Trump, nebo dokonce George W. Bush. Jedná se vlastně o moderní verzi dobře známého příběhu. „Nejsem členem žádné organizované strany, jsem demokrat,“ vtipkoval ve třicátých letech komik Will Rogers. Levé křídlo strany je se svým úřadujícím prezidentem nespokojené prakticky vždy a často se proti němu také bouří. Rozešlo se s Lyndonem B. Johnsonem kvůli válce ve Vietnamu a pohřbilo tak jeho šance na opětovné zvolení.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].