Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Trhání černého igelitu

Devadesát let po svém prvním uvedení se v Česku znovu hraje opera Plameny skladatele Ervína Schulhoffa

Vulgární a poetické, řemeslně čisté a opojně lascivní.
(Victoria Korosunova jako Donna Anna a Denys Pivnickij jako Don Juan)
Vulgární a poetické, řemeslně čisté a opojně lascivní. (Victoria Korosunova jako Donna Anna a Denys Pivnickij jako Don Juan)

Nástup Hitlera k moci a následující hrůzy druhé světové války přinesly zmar i pro hudební dění. Nejvíce byl zasažený živý a eklektický styl, jemuž se dařilo na ose Berlín – Praha – Vídeň. Půjčoval si z avantgardy stejně jako z kabaretu, lidové hudby nebo jazzu – a přestože byl ve dvacátých a třicátých letech pro region víceméně určující, válka jej nemilosrdně uťala. Šťastnějším skladatelům se podařilo uprchnout do Spojených států a uplatnit se třeba v Hollywoodu, jiní se konce války nedožili a zemřeli v koncentračních táborech. Jejich hudba přišla o možnost pokračovat ve vývoji, ocitla se ve stínu zapomnění. A mezera po ní tu zůstává dodnes.

Osud skladatele Ervína Schulhoffa možná patří k těm nejtypičtějším a také velmi tragickým. Když v roce 1929 dopsal svoji první a jedinou operu Plameny, doufal, že se bude hrát v jeho rodné Praze. To přání se mu ale splní až nyní: devadesát let poté, co byla v Česku k vidění a slyšení naposledy – konkrétně v Brně. A osmdesát let poté, co její autor zemřel na tuberkulózu v koncentračním táboře ve Wülzburgu. Premiéra variace na příběh notorického svůdce Dona Juana se uskuteční tuto neděli v pražské Státní opeře v rámci česko-německého projektu Musica non grata, který připomíná originalitu hudby, jež byla umlčena nástupem nacismu.

Faust potkává Freuda. (Denys Pivnickij jako Don Juan)
Faust potkává Freuda. (Denys Pivnickij jako Don Juan)

his

„Schulhoff byl ve dvacátých letech vedle Janáčka a Martinů další velký zjev československé hudby,“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].