Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Záložníci jdou do mise NATO

V červnu se součástí základny NATO na Slovensku stane česká jednotka a Češi budou mít poprvé tu čest velet spojenecké základně se dvěma tisícovkami vojáků a vojaček. Podřízené jim budou jednotky z USA, Německa a Slovinska.

Druhá premiéra, která se základnou souvisí, je méně nápadná. Armádní operační velitel, generál Josef Kopecký, v rozhovoru pro iDNES.cz, oznámil, že alianční mise se poprvé účastní také několik desítek civilistů, kteří už několik let podstupují pravidelný výcvik s armádou jako její aktivní záložníci. Nadšenci, kteří se rozhodli, že se chtějí podílet na obraně země i našich spojenců, ať už se zbraní v ruce nebo třeba jako kybernetičtí experti.

Aktivní zálohy byly v české armádě zřízeny před šesti lety, zatím bylo přijato 3700 mužů a žen, kteří si na výcvik berou v zaměstnání speciální volno, většinou na měsíc. Dobrovolníci, kteří budou vybráni na slovenskou misi, si budou muset vzít volno delší, čeká je půlroční nasazení, než budou vystřídáni. Armáda počítá, že do každého turnusu nastoupí zhruba pětačtyřicet záložníků a jejich působení v minimálně čtyřsetčlenné jednotce se nebude nijak lišit od profesionálů.

Tato informace nese velké poselství. Výcvik v záloze není jen hrou na vojáky, vede k nasazení do bojových misí. Žádná armáda na světě se bez aktivních záloh neobejde, Britové, Američané, Poláci, pobaltské země počítají ve svých obranných strategiích s aktivními vycvičenými dobrovolníky. Koneckonců Ukrajina se s úspěchem brání ruské agresi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].