Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hloupější je lepší

Když je někdo moc chytrý, je to s ním těžké. Připadáte si vedle něj nudní a nezajímaví. Nevíte, co říct. Aleš z IT si rád chatuje s dívkami o kapitalismu dohledu a digitální dystopii. A dívky? Většinou usoudí, že lepší to bude s někým hloupějším, kdo nemá IQ 152 a 120 kil. Koupí si dumbphone a vymluví se, že už si nemůžou se smart Alešem chatovat.

Aleš je ale jen jednou z příčin, že prodej dumbphonů, hloupých čili tlačítkových telefonů, nečekaně roste. V roce 2019 se jich po světě prodalo 400 milionů, v roce 2021 miliarda, píše BBC. Bude v tom jistě pár desítek milionů uživatelů z Indie a Afriky, kde jsou tlačítkové telefony tak nějak evergreen. Ale také tisíce cool trendy týpků ze západního světa, kteří už nechtějí smartphone.

Pravé dumbphony jsou totálně hloupinké, dá se s nimi jen volat nebo psát zprávy – pokud tedy máte dost vytrénovaný palec. Pak tu jsou takzvané feature phones, které nesou známky toho, že je rok 2022 – mají internet, WhatsApp, některé dokonce Facebook. Ale používat to je tak pracné, že se na to radši vykašlete a zahrajete si hada. Ten stále patří k základní výbavě každé brikety. Na Instagram se nedostanete, Uber si nezavoláte a spoustu situací, které chytrý telefon vyřeší, ten hloupý ignoruje. Takže se nabízí otázka proč. Proč vlastně měnit něco lepšího za něco horšího?

Jeden, ale ne moc důležitý důvod je cena. Nejlevnější dumbphone na českém trhu stojí cca 300 korun, takže asi jako šestina baterie k iPhonu. Další závažnější důvody uvádějí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].