Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Ochráním vás, ale hlavně sebe

Respekt 36/2021

Skvěle napsaný komentář (short and sweet). Ačkoli sleduji politické dění intenzivně, až při jeho čtení jsem si uvědomila, jak moc vše kolem Babiše stojí na strachu z ohrožení a jak je svět jeho a jeho voličů temný a hnusný, plný ustrašených a závislých.

Eliška Novotná

Největší překážkou jsou rodiče

Respekt 36/2021

Vidím to stejně jako dr.
Šteffl – rodiče jsou tou příslovečnou žábou na prameni. Škola od první třídy přesvědčuje žáky, že si za své problémy a neúspěchy mohou sami. „Kdyby ses víc učil, kdybys více dávala pozor…“ jsou věty, které se vrývaly do mozku už rodičům v jejich školních letech. Situace se po generace opakuje, když týmiž větami nyní oni spolu s učiteli opět přesvědčují děti o jejich vině na ne-
úspěchu. Ty snadno přijímají toto dogma za své. Je to začarovaný kruh. Pokud si tedy dítě za své problémy ve škole může samo, pak vlastně není nutné systém měnit. Jen je třeba dítě více přinutit…

Takže osvěta! Například o tom, že běžná výuka jde proti zákonitostem přirozeného a tím i kvalitního učení samotného. Že za ten čas strávený ve vyučování by se děti mohly naučit mnohem víc (a také to umět), kdyby to učení bylo necháno mnohem víc na nich samotných, jak se v článku také uvádí. Poznat své vlastní zájmy, nadání a ty především rozvíjet, nikoli ztrácet čas tím, co mi nedává smysl či co mi nejde (pak bychom nepotřebovali na školách kariérové poradce).

Opravdu máme hodně liberální legislativu a v jejích mantinelech si školy mohou organizaci i styl výuky hodně upravit a tak je nabídnout těm rodičům, kteří si kvalitní vzdělávání nepletou s dobrými známkami.

I tak jsou zde nepřekročitelné bariéry. Máme tu „domácí vzdělávání“, oficiálně individuální vzdělávání, ale děti musí na přezkušování každého půl roku. Povinný obsah vzdělávání se tady dvě a půl století tváří, že to je to správné vzdělávání a není z něj úniku.

Ve světě existují opravdu svobodné školy, kde se děti nemusí řídit povinným obsahem vzdělávání. I u nás existuje skupina svobodomyslných rodičů, kteří by uvítali změnu legislativy, jež by jim umožnila, aby se jejich děti vzdělávaly po svém, vlastním způsobem i tempem. Představa, že by takový způsob vzdělávání vedl k negramotným, zpustlým dětem, je poplatná minimálním znalostem o zdravém vývoji dětí a o zákonitostech učení vůbec. Typické naopak je, že z takto vzdělávaných dětí se rekrutuje mnohem víc podnikatelů a lidí, kteří dělají to, co je baví, a dělají to dobře. Bohužel u nás není zvykem myslet na menšiny – a rodiče, kteří si dovedou takové vzdělávání představit a chtěli by je pro své děti, zatím takovou menšinou jsou.

PhDr. Jana Nováčková, psycholožka

Abychom se po  volbách nedivili

Málokdo si umí představit, co proti nám stojí

Respekt 39/2021

Dobrý tah! Pro voliče váhajícího mezi dvěma koalicemi byly rozhovory s Petrem Fialou a Ivanem Bartošem přesně to, co potřeboval, aby se konečně rozhodl. Díky za ně!

Klára Kozlová 

Vážená redakce,

z pestré palety vašich článků a rubrik nejnadšeněji hltám seriál Světoví intelektuálové. Cítil jsem tedy zklamání, když se tento cyklus přestal na stránkách objevovat, ale bral jsem to jako nevyhnutelné vyčerpání vhodných témat. A hle – tento týden je zpátky! Ať už Světoví intelektuálové budou, nebo nebudou pokračovat, rád bych vám poděkoval za čtivé představování tolika inspirativních náhledů na svět. Seriál oceňuji i z toho důvodu, že se v něm objevily také příspěvky jako Kuželky a verandy nebo Prorok antiliberalismu, které nejdou s názorovým proudem časopisu. Nejen tímto způsobem doplňujete některé méně vyvážené rubriky (jež se zaměřují hlavně na městské liberály) a dáváte hlas i jiným názorům, což je tolik potřebné a výborně zdůvodněné třeba v článku Centrální mozek lidstva v ohrožení.

Martin Lakomý, občan a sociolog

Krásný nový podvod

Respekt 39/2021

Cokoli nad 2–3 procenta p. a. znamená riziko. Čím vyšší slibovaný výnos, tím vyšší riziko. Cokoli nad deset procent je buď naprosto unikátní příležitost, u které ale musíte přesně vědět, jak ten výnos vznikne, nebo jednoduše podvod. Pro zjednodušení pro investiční laiky: nad deset procent je to podvod.

Michael Sanitrik

Rozhodující je globalizace

Respekt 38/2021

Výborně vedené rozhovory s lidmi, o kterých se v jiných českých novinách nedozvíte. Jeden z hlavních důvodů, proč jsem už několik let předplatitelem.

Radek Špicar

Oprava

V Respektu 38/2021 jsme v rubrice Minulý týden z Edwarda Lucase, novináře týdeníku The Economist s orientací na bezpečnostní a energetické otázky, udělali George Lucase, amerického filmového režiséra.

Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].