Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

A teď přichází delta

Nová mutace je v Česku, možné scénáře nabízejí klidný průběh epidemie i opětovné zahlcení nemocnic

Hlavně ne deltu. • Autor: Profimedia
Hlavně ne deltu. • Autor: Profimedia

Na sklonku školního roku a začátku dovolených se i do Česka dostává nová varianta koronaviru. Model „delta“, který ve Velké Británii nutí vládu brzdit rozvolnění, se podle posledních zpráv šíří v Česku komunitně: u některých lidí se nepodařilo prokázat, odkud se nakazili. Země tak v posledních červnových dnech znovu stojí před otázkou, jak na situaci zareaguje. Podle odborníků se dá předejít scénářům, které známe z minulých měsíců – především nutnosti lockdownu.

Skupina MeSES, která do května působila pod ministerstvem zdravotnictví a která po ukončení spolupráce ze strany ministerstva dále funguje a vydává odborná stanoviska k vývoji epidemie, vidí čtyři možné scénáře dalšího vývoje. Nejpřívětivější spoléhá na vysokou proočkovanost – tedy i v případě, že se objeví lokální ohniska nákazy, bude takový nárůst kompenzován dostatečnou vakcinací.

Ta má vést ke kolektivní imunitě. Zatímco u dřívějších variant bylo její dosažení počítáno na 70–80 procent populace, u varianty delta je to už 80–90 procent. Očkování ale právě teď stagnuje. Před dvěma měsíci bylo naočkováno, zaregistrováno či se očkovat chtělo 68 procent populace. Podle současných trendů se však počty ochotných nechat se očkovat zpomalí po 50 procentech.

Ministerstvo zdravotnictví proto ze zábran nechat se očkovat odstranilo devadesátidenní lhůtu, která platila pro ty, kdo covid prodělali. Od tohoto týdne se mohou očkovat ihned po ukončení izolace. Podle ředitele organizace STEM Martina Buchtíka se tím ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].