Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Utajená menopauza

Už tolikrát jsem si říkala, jak je možné, že je na světě tolik náctiletých holčiček, třeba v Nepálu či v Etiopii, které jsou zaskočeny, když začnou krvácet; nevědí, jestli se jim něco vážného neděje ani co mají dělat. Jak to, že jim to maminky, tety nebo někdo ve škole nevysvětlil a nepřipravil je na celá desetiletí, kdy budou mít menstruaci?

Je ale naivní si myslet, že informační tabu o důležitých ženských věcech se týká jen dívek. Doteď se mi žádný odborník nezmínil, co mě jako ženu v budoucnu jednou čeká, a to už je mi čtyřicet. Tolik návštěv u gynekologa, tolik datlování do počítače u lékařů – místo podrobného zkoumání toho, zda žena sexuálně žije a od kolika let, a detailů o každé poslední menstruaci –, proč si nenajít pár minut na téma, které se týká všech pacientek? Kdy menopauza začíná, kdy končí, co očekávat, co se dá dělat?

Nelze než být vděčná Michelle Obama, která ve svém podcastu loni v létě otevřela právě téma menopauzy. Obama dokonce mluvila o svých symptomech a o tom, že momentálně musí brát hormony. Vyprávěla, jak zažila v helikoptéře Marine One návaly tak silné, až se z ní lil pot, i o tom, že Barack pracoval s mnoha ženami, a tak si navykl, že když měly návaly horka, snižovala se v Bílém domě teplota klimatizace.

Tématem se konečně také začal zabývat trh. Vzhledem k tomu, že v roce 2025 bude odhadem 1,1 miliardy žen po přechodu, nejde zrovna o malý segment. „Slyšíme od žen, že se jedná o životní fázi, kdy se jim najednou začnou dít věci. Je to pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].