Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Teď budeme trochu oškliví

Co všechno se nedaří s vakcínou AstraZeneca, na kterou loni vsadila Evropská unie

Nejlepší volba, ze začátku. (Balení vakcíny AZ) • Autor: Milan Jaroš
Nejlepší volba, ze začátku. (Balení vakcíny AZ) • Autor: Milan Jaroš

Když vše dobře půjde, pošle britsko-švédské farmaceutické konsorcium AstraZeneca do konce března Evropské unii čtyřicet milionů dávek své vakcíny. Může se to zdát jako vysoké číslo, ale není to ani polovina předem dohodnutého množství. U dodávky, se kterou Unie počítala na rozjezd své psychologicky zásadní očkovací kampaně, to je logicky velký problém. A minulý týden to nebyl ten největší zádrhel. Víc než deset unijních států – mezi nimi Německo, Itálie, Španělsko a Francie – přestalo touto vakcínou očkovat kvůli obavám z nebezpečných krevních sraženin, z jejichž tvorby výrobek firmy AstraZeneca (AZ) předběžně podezřívají. Ty koncem týdne rozptýlila Evropská léková agentura a vakcínou se zase očkuje všude, kde je k dispozici.

Slyšeli jste to?

Rozhodnutí evropských politiků pozastavit očkování vakcínou AZ kritizovala pochopitelně jak samotná firma, tak i většina odborníků a lékařů. Je fakt, že případy fatálních krevních sraženin a mozkových příhod několik lidí po vakcinaci postihlo. V každé zemi šlo nanejvýš o jednotky případů (na pozadí desítek či stovek tisíců očkovaných lidí) a nevybočují z dlouhodobých lékařských statistik. Podle dosavadních znalostí je pravděpodobné, že dotyční měli jednoduše řečeno smůlu kvůli souběhu nejrůznějších komplikací. A firma AZ měla smůlu, že je postihly bezprostředně po očkování její vakcínou.

Všechny vlády, které pozastavily používání AZ, mluvily o „předběžné opatrnosti“. Světová zdravotnická organizace (WHO) i Evropská léková…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].