Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Seznam versus Google

Spor o devět miliard

Český vyhledávač Seznam požaduje po americkém gigantu Google „trest“ za dominanci na trhu. Jde o dosavadní místní rekord: přesně 9,072 miliardy mělo Seznamu ujít kvůli tomu, že Google podle něj zneužíval svého dominantního postavení na trhu. Minulé pondělí zaslal Seznam na americkou adresu Googlu předžalobní výzvu. Po uplynutí 30 dnů je připraven částku vymáhat soudní cestou. Google se zatím k situaci nevyjádřil.

Kompenzaci pro Seznam spočítali zahraniční odborníci a vztahuje se k letům 2011–2018. Právě v tomto období měl společnosti kvůli chování Googlu ucházet zisk. Jak uvedl v prohlášení Seznamu Michael Feix, který zájmy české společnosti zastupuje v Bruselu, Google například podmiňoval vstup do svého obchodu s telefonními aplikacemi tím, že uživatelé museli požívat Google vyhledávač jako výchozí. Google měl také bránit tomu, aby mohly být aplikace konkurentů předinstalované v telefonech od některých výrobců.

Precedens pro blížící se spor existuje: v roce 2018 udělila Googlu za zmíněné praktiky Evropská komise pokutu přes čtyři miliardy eur. A právě o toto rozhodnutí se Seznam opírá. Google sice rozhodnutí komise napadl u soudu a případ ještě není u konce, podle evropských zákonů ale musela americká firma i tak prozatím přijmout některá nápravná opatření (detaily jsou velmi komplikované, ale lze je zjednodušit tvrzením, že dnes Google umožňuje, aby si uživatelé telefonů s operačním systémem Android mohli vybrat, který vyhledávač chtějí používat).

Letos v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].