Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kultura/mix

DĚLNÍCI KULTURY

„Tak snad příští středu.“ Plánovat cokoli kulturního je momentálně jářku nesnadné, v muzeích a galeriích například platí, že pokud se PES dostane opět na číslo čtyři, znovu se všechny zavřou. Vědí to i v holešovickém uměleckém centru DOX, kde minulý týden připravovali tři nové velké výstavy, jejichž kurátoři se úvodní větou loučili s autorem těchto řádků, protože nebylo jisté, jestli se plánované vernisáže tento týden uskuteční, čili nic. Nebylo to jisté ani koncem minulého týdne, kdy tyto řádky vznikaly.

DOX je jednou z mála českých galerií, kterých se virová epidemie dotýká doslova fatálně. Veřejné síně sice ztrátou ze vstupného letos přišly o miliony, stát, kraje a města je ale udrží nad vodou z našich daní. Do soukromých galerií se vstupné většinou nevybírá, protože žijí z prodejů vystavovaných autorů, které sice letos kvůli všeobecné krizi dost klesnou, zatím se však zdá, že ne tak, aby to síně zahubilo. DOX je sice také soukromá instituce, ovšem nekomerční, tedy vydělává jen právě na vstupném a pronájmu svých prostor. Už teď je proto jisté, že přes slušné veřejné dotace v roce 2020 skončí v hluboké ztrátě.

O to víc sympatické je, že na jeho programu to vidět zatím není, ba spíš naopak. Přes šedesát autorů účastnících se přehlídky Vanitas s tematikou smrti a umírání ve výtvarném umění. Vůbec první výstava nesmírně talentovaného Siegfrieda Herze tvořícího až doteď v izolaci plzeňského bytu. A ohlédnutí za pětadvaceti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].