Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Dukovany ve hvězdách

O riskantní státní zakázce rozhodnou politici

To, zda vláda podpoří největší státní zakázku v historii Česka, je stále nejisté. O stavbě dalšího jaderného bloku v Dukovanech minulý týden jednal Stálý výbor pro výstavbu nových jaderných zdrojů, v němž jsou zástupci všech politických stran včetně premiéra. Členové se dohodli na jediné věci, že nemají výhrady proti jádru. Rozhodnutí, zda se pustit do stavby Dukovan a za jakých podmínek, výbor nechal na předsedech sněmovních stran, kteří by se kvůli tomu měli sejít do konce ledna. Plán stavby se tedy hned na počátku zadrhává.

Soutěž o stavbu bude jen pro zvané. Předsedové stran budou rozhodovat, nakolik je z geopolitického hlediska rizikové pustit do soutěže ruské a čínské firmy. V téhle věci se zdá už rozhodnuto: většina stran je proti tomu, aby zakázku dostali Rusové nebo Číňané. Debatovat se bude ale o tom, zda mohou jít firmy z těchto zemí do soutěže jako subdodavatelé vítězů. Na tomhle musí být podle členů výboru široká politická dohoda.

Spor se vede také o financování zakázky. Vláda se už zavázala, že společnosti ČEZ, která bude blok stavět a provozovat, bude velmi výhodně ručit za úvěry a přidá k dobru výkup elektřiny z budoucího bloku za předem stanovenou cenu. Jinak by se stavba bloku z finančního hlediska ČEZ nevyplatila. Způsob financování musí schválit parlament, ale je zde spor o to, zda do zákona, kterým to udělá, stanovit nejvyšší možnou cenu, za niž bude stát v budoucnu elektřinu vykupovat. Reálně hrozí, že stát bude doplácet, což bude problém pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].