Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

V první dvacítce

Viru se v Česku stále daří, potřebujeme nové nápady

Vládě není co závidět. Lidé si chtějí nakoupit dárky a zimní oblečení, podnikatelé jsou na hraně krachu, děti potřebují do škol. Jenže čísla pořád nejsou dobrá. V září stát nedokázal na zhoršující se situaci reagovat včas a dostatečně tvrdě, takže covid explodoval a „oploštění křivek“ je teď pomalé: Protiepidemický systém PES minulý pátek ukazoval, že s výjimkou Prahy to na rozvolnění nevypadá. Do uzávěrky Respektu nebylo jasné, jestli se vláda v neděli rozhodla otevřít obchody, restaurace a služby, nebo ponechat původní stav. Každopádně jde o riskantní krok.

Rozvolnění, byť za přísných podmínek, znamená, že množství našich kontaktů prudce vzroste a nebudeme se už stýkat s několika stejnými lidmi jako dosud. V rámci dosavadních omezených sociálních sítí přitom virus své možnosti šíření už částečně vyčerpal – právě proto zřejmě epidemie v poslední době brzdila o něco rychleji, než se čekalo. Jakmile se lidé více promíchají, počty nakažených půjdou nejspíš opět nahoru a během několika týdnů se situace znovu začne nebezpečně zhoršovat. Zatáhnout opět za brzdu přitom bude těžké; karanténní opatření na jaře zafungovala skvěle, na podzim už ale podstatně hůř, protože je část lidí sabotovala. Každý další úder „kladiva“ lockdownu bude slabší.

Potřebujeme nové trumfové eso, které by boj s covidem zefektivnilo a vrátilo lidem víru, že má smysl se o něco snažit. Premiér nabízí před Vánoci každému antigenní testy zdarma, to však nestačí. Lidé se obecně testovat nechtějí, protože…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].