Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Svět

Čína
Čína

Čína bez uhlíku

Čínský prezident Si Ťin-pching nečekaně oznámil, že jeho země nejpozději do roku 2030 přestane zvyšovat produkci skleníkových plynů a nejpozději do roku 2060 dosáhne uhlíkové neutrality. Čína je v tuto chvíli největším producentem skleníkových plynů na světě a množství jejích emisí neustále stoupá. Země se až dosud zavázala pouze k tomu, že po roce 2030 začne množství CO2 produkovaného její ekonomikou klesat. Experti se shodovali, že oznámení představuje zásadní krok, upozorňovali nicméně na absenci jakýchkoli detailů.

A nikomu to neříkejte

Běloruský diktátor Aljaksandr Lukašenka se ve středu nechal inaugurovat prezidentem. Učinil tak bez předchozího oznámení, na uzavřené ceremonii jen pro nejvěrnější státní činitele. Západní země jej za prezidenta neuznávají, srpnové volby podle nich byly zfalšované. V zemi už šest týdnů probíhají mohutné protesty, Lukašenka ovšem jakékoli rozhovory odmítá. Vedení opozice je buď v zahraničí, nebo ve vězení, prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouskaja je v Litvě. Lukašenka se může spolehnout především na podporu Ruska.

Rio bez karnevalu

Pořadatelé tradičního karnevalu v brazilském Riu de Janeiru oznámili, že kvůli koronavirové pandemii odkládají na neurčito konání následujícího ročníku plánovaného na únor 2021. Oznámení se týká hlavního průvodu škol samby, a nikoli víceméně spontánních pouličních oslav, jež karneval provázejí. Brazílie je jednou nejpostiženějších zemí, v důsledku infekce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].