Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Komu tiká čas

Americko-čínská geopolitická hra o populární síť TikTok stále není u konce

Když firma Oracle minulé pondělí oznámila, že uzavírá spolupráci s čínskou firmou ByteDance, zdálo se, že problémy aplikace TikTok, která je ve Spojených státech označována za hrozbu pro národní bezpečnost, jsou aspoň částečně vyřešeny. A sto milionů amerických uživatelů dál může zveřejňovat na populární síti svá krátká videa. Zbývalo, aby dal spolupráci zelenou prezident Donald Trump, který v srpnu řekl, že pokud se vlastnická struktura TikToku nezmění, nemůže síť na území USA fungovat. To se však nestalo.

Namísto toho vydalo minulý pátek ministerstvo obchodu prohlášení, že má sociální síť zmizet z amerických obchodů s aplikacemi. Na rozdíl od aplikace WeChat, čínské sociální aplikace s mnoha funkcemi, pro kterou zákaz začal platit takřka okamžitě, byla ale tato hranice stanovena až na 12. listopad. To nahrává spekulacím, že Trump ještě neřekl poslední slovo a možná chce svůj tvrdý postup zužitkovat před blížícími se prezidentskými volbami – a ukázat se jako politik i byznysmen.

„TikTok automaticky ukládá velké množství uživatelských dat, včetně zjišťování polohy a historie internetového vyhledávání. Takové informace mohou vést k vydírání amerických úředníků,“ píše se v prezidentském výnosu ze 6. srpna. Přestože TikTok má sídlo i v USA, data posílá mateřské společnosti ByteDance do Pekingu – a jak s nimi firma v Číně zachází, není jasné. „TikTok se svými nástrahami neliší od ostatních sociálních sítí: jsou na ní predátoři, dezinformace i podvodné reklamy. Liší se v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].