Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nejsou šílené, jsou šťastné

Fanouškovství patří k populární hudbě odjakživa, přesto se pozornosti dočkalo teprve nedávno

Nemáte ještě nějakou mikinu?
Nemáte ještě nějakou mikinu?

Když jedné noci roku 2013 dorazila na pohotovost dětského oddělení nemocnice v Dallasu šestnáctiletá dívka, byl to případ, s jakým se doktor J Mack Slaughter ještě nesetkal. A nejen on. Na koncertě populární čtveřice One Direction jí zkolabovala plíce, přesto dál nadšeně ječela a zpívala společně s devatenácti tisíci dalšími fanoušky. „Hodnoty kyslíku byly v pořádku, nevypadala vážně nemocná. Ale dýchala velmi rychle, takže jsme pochopili, že se něco děje,“ popsal Slaughter v rozhovoru pro BBC o čtyři roky později, když ojedinělý případ publikoval v odborném medicínském časopise a vzbudil tím i zájem mainstreamových médií.

Během vyšetření Slaughter objevil trhlinu v plíci, jíž unikal vzduch do okolních částí těla. K podobnému poškození může dojít třeba při astmatickém záchvatu, při potápění nebo během letu ve stíhačce vlivem rychlé změny tlaku vzduchu. Že by si ho ale někdo přivodil zpěvem nebo křikem, je velká rarita. Dívka zůstala v nemocnici přes noc – a jelikož se její stav nikterak nehoršil a rána se mohla zahojit sama, odešla druhý den domů.

Fanouškovství je neovladatelná vášeň. Může se jevit až jako šílenství, které nutí mládež – v drtivé většině dívky – podstupovat neuvěřitelné situace a nehledět na důsledky, ovšem k populární hudbě patří už od jejího vzniku. Nedávno se do tohoto málo probádaného světa vydala britská novinářka Hannah Ewens a výsledkem se stala kniha Fangirls. V ní popsala nejen historii, ale sama se během brzkých ranních hodin vydávala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].