0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře26. 7. 20205 minut

Miliony falešných hlasů

Trump nám chystá volební inferno 

Prezident Donald Trump minulý týden v rozhovoru s Chrisem Wallacem připustil, že nemusí akceptovat výsledky listopadových voleb. Nemělo by nás to šokovat. Totéž nakonec tvrdil před volbami v roce 2016.

Dnes je ale situace přece jen mnohem nebezpečnější. Trump už měsíce uvolňuje energii, v jejímž důsledku mohou být s příchodem listopadu desítky milionů Američanů přesvědčeny, že volby byly zfalšovány. I když Trump úřad v lednu opustí, ať už dobrovolně či nikoli, bude jeho dědictvím pravděpodobně politická atmosféra jako na pokraji občanské války.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Bez šance

Trump je nadšeným příznivcem konspiračních teorií. Jeho politický vzestup zahájilo tvrzení, že se Barack Obama narodil v Keni, a podporoval Alexe Jonese, jednoho z nejnebezpečnějších obchodníků se lží. Trump a jeho společníci rozdmychávají hnutí QAnon, jež líčí domnělou bitvu mezi prezidentem a „hlubokým státem“ vysoce postavených úředníků a příslušníků liberální elity mučících děti a vyznávajících ďábla. Všechny tyto instinkty se nyní slévají do jedné myšlenky, jedné velké konspirace: že listopadové volby budou zfalšované.

Část Američanů se utěšuje průzkumy a věří, že Joe Biden vyhraje s náskokem tak velkým, že všechny obavy budou zbytečné. Snad. Stejně tak je ale možné, že výsledkem bude velký zmatek. Průzkumy se mohou ukázat ještě více zavádějící než v roce 2016. Za předpokladu, že se stále bude celá Amerika nacházet uprostřed pandemie, zavede všech padesát států nové volební procedury, od udržování…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc