Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Pozdě a málo

Stát zatím nenabídl systémovou pomoc pro dohodáře

Ve finále se mě lidé ptají, jaký má smysl pracovat na dohodu, když se k tomu stát staví jako k práci načerno.“ Věta lékařky z Litomyšle Kláry Válkové shrnuje narůstající skepsi Čechů, kteří z nejrůznějších důvodů pracují na částečný úvazek. Dnes, se slábnutím strachu z epidemie, mají čím dál jasnější pocit, že tento stát je při kompenzaci důsledků uškrcení ekonomiky hodil přes palubu. Epidemie samozřejmě zasáhla v různé míře celou populaci, ale na jedné věci se všichni víceméně shodnou. Čeští „dohodáři“ sítem systémové pomoci propadli a jejich životní perspektiva je nyní velmi nejistá.

Nedorazilo to

Frustrace se prolíná příspěvky ve facebookové skupině Ošetřovné a záchranný balíček pro DPP a DPČ, kterou Válková založila před třemi měsíci v naději, že se na vládou přehlížené zaměstnance podaří upozornit a domůžou se státní podpory stejně jako jiné skupiny. Respekt její příběh přinesl na konci dubna – a od té doby získali dohodáři pouze nárok na ošetřovné. Válková si mezitím dopisovala s politiky a poznávala osudy lidí, kteří se kvůli krizi ocitli v prekérní situaci,  pro některé totiž znamená pracovní poměr na dohodu celoroční zdroj příjmů.

Skupina nakonec primárně posloužila jako platforma, kde si lidé navzájem radili, jak si správně požádat o ošetřovné nebo o Mimořádnou okamžitou pomoc, dávku, na kterou je místo slibovaného kompenzačního bonusu ministerstvo práce a sociálních věcí odkázalo. Mimořádná okamžitá pomoc (MOP) však zdaleka nebyla univerzálním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].