Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Vzpomínky na listopad

Vychází výjimečný speciál ke 30 letům Respektu

Prezident ČSFR Václav Havel a federální ministr financí Václav Klaus, 1991 • Autor: ČTK
Prezident ČSFR Václav Havel a federální ministr financí Václav Klaus, 1991 • Autor: ČTK
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Listopad je tu a s ním nastává i doba bilancování, vzpomínání, radosti i nadávání. Třicet let od sametové revoluce k tomu samozřejmě vybízí. V tomto čísle jsme se rozhodli dát prostor Timothymu Gartonu Ashovi, který nás a celou střední Evropu vidí z nadhledu, ale zároveň nám rozumí.

Už příští týden se s ním budete někteří moci setkat osobně, v pondělí (11. 11.) bude jedním z debatérů (další budou Timothy Snyder, Natalie Nougayrède a Martin M. Šimečka) na našem narozeninovém večeru. Pokud jste nesehnali lístky, nemusíte být smutní, nabídneme vám z večera stream. O tom vás ale ještě budeme detailněji informovat.

Rád bych vás v této souvislosti upozornil na speciál, který vyjde tuto středu. Říkali jsme si, že když už náš časopis slaví třicet let, bylo by dobré využít náš ojedinělý archiv a připomenout, o čem Respekt za ty tři dekády psal. Samotné nás překvapilo, na co všechno už se zapomnělo, kolik věcí naše redakce objevila a vynesla na povrch.

Aby bylo „vzpomínání“ srozumitelné i pro mladší generace, rozdělili jsme oněch třicet let do několika kapitol a vždy shrnuli, co se v té době v Československu a následně v Česku odehrávalo. K tomu pak přidáváme, jak o událostech psal Respekt. Vzhledem k tomu, že redakce začala texty vydávat od 20. listopadu 1989, je to skutečně kronika porevoluční éry. Od demontáže komunistického systému přes první svobodné volby až po současnost.

Časopis má ojedinělý rozsah, a to téměř dvě stě stran. Věříme, že vás zaujme. Třicáté narozeniny se slaví jen jednou a jsme rádi, že je můžeme oslavit s vámi.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2019 pod titulkem Vzpomínky na listopad