Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Pomoc proti suchu

Jak divoce taky může vypadat zahrada

Krátce střižený trávník nemusí být to jediné, co se kolem rodinných domů rozkládá

Majitelka zahrady a spousta života kolem.
(Hana Rejmanová) • Autor: Matěj Stránský
Majitelka zahrady a spousta života kolem. (Hana Rejmanová) • Autor: Matěj Stránský

Proměny klimatu a vyrovávání se s nimi na všech úrovních patří k okruhu témat, jimž se Respekt pravidelně věnuje. Pojednává o nich i následující text. Pokud podobné články oceňujete, chcete je číst pravidelně, a podpořit nás tak zároveň v současné situaci, staňte se našimi předplatitelkami a předplatiteli. Získáte tak nejen týdeník v digitální či papírové podobě a možnost číst si aktuální texty na našem webu, ale zároveň přístup do celého archivu Respektu:

Sdílená představa ideálního trávníku, který se má rozprostírat mezi ploty kolem českých a moravských rodinných domků, je vcelku jasná. Rovnoměrně střižený sytě zelený pažit, bez drnů a plevele, bez přerostlých stébel, na kterém se pohodlně chodí a ještě pohodlněji leží. Úplně nejvíc se jí proto blíží fotbalový trávník. Je tu ale jedna potíž. Na hřišti se daří přihrávkám, ale ničemu jinému. A to samé platí pro zahrádky – místo, kde se komfortně relaxuje nebo jež může být předmětem sousedské prestiže, má se skutečnou přírodou pramálo společného. Ta je dnes ale zároveň velmi nedostatkovým zbožím, a proto je jasné, že se musí něco stát. Recept, na kterém se shodnou minimálně botanikové, je přitom lákavě jednoduchý. Utratit za svůj pozemek méně času i peněz a tak usilovně ho nestříhat a neuklízet.

Divoká změť

V hustě obydlené a lidmi plně využité středoevropské krajině platí teze o nedostatku divočejší přírody dvojnásob. Tuzemská pole jsou dnes spíše plantáže orientované na výnos, to samé do značné míry platí také o lesích. I důsledek je všeobecně známý: půda rychle podléhá stále suššímu klimatu a z krajiny rychle mizí hmyz, ptáci a další zvířata. Z katastrálních map současně vyplývá, že soukromé zahrady a veřejná zeleň zabírají v průměru zhruba pětinu plochy českých měst. Připočteme-li k tomu všechny možné proluky mezi domy či podél cest, je to ještě mnohem víc. Desítky tisíc hektarů tedy mají města a jejich obyvatelé pod přímou kontrolou a mohou svou zelení vystresované přírodě pomoci – nebo jí alespoň vyloženě nepřitěžovat.

Přírodní zahrada, Brno • Autor: Matěj Stránský
Přírodní zahrada, Brno • Autor: Matěj Stránský

Na zahradě u Rejmanových v Ořešíně, jedné z brněnských vilových čtvrtí, by se kopaná zcela jistě hrát nedala. Ani na honěnou by to nebylo nic moc – vše by záhy skončilo karambolem, protože stezičky mezi keři, záhony a stromy jsou úzké a klikaté. Pro pozemek kolem domu je ideální hra schovávaná. Malý, zhruba čtyřsetmetrový pozemek, je ze všech stran obehnaný hustými křovisky a do zastíněného prostoru není zvenčí vidět. Vnitřek je členitý, uprostřed trůní pár záhonků se zeleninou.

V rozích leží hromady usekaných větví, v jednom z nich jsou dva metrové komposty. Hana Rejmanová, která tady už osmnáct let vládne, je velkou tuzemskou propagátorkou takzvaných přírodních zahrad, a ta její vlastní splňuje parametry skoro bezezbytku. Takže se řídí několika pravidly: moc nesekat trávu, uměle nehnojit a nestříkat chemickými ochrannými prostředky, pokud možno nic ze zahrady nevyhazovat. Zapomenout na slovo „plevel“ a na své zahradě trochu popustit uzdu a nechat ji žít vlastním životem.

Výsledkem je dost divoká změť větví ve vzduchu a drnů na zemi, kde prostoru pro volný lidský pohyb zas tak moc není. Najít v ní vnitřní logiku chvíli trvá. Hana Rejmanová ale v průběhu let došla k tomu, že jestli chce na své zahradě hospodařit bez chemie, šetrně s vodou, a – v neposlední řadě – na ní přesto netrávit každou volnou chvíli, jinak to zkrátka nejde. „Zahrada mě samozřejmě baví a postupně mě vtahuje čím dál víc, ale mám i jiné zájmy,“ říká žena, která nemá svým zaměstnáním k zahrádkám nijak blízko, je programátorka databází.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].