Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

MfD a jaderný kufřík

Definitivně se potvrzují stále sílící obavy, že tituly Andreje Babiše jsou spíše stranickým tiskem

 Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

O kauzách spojených s premiérem Andrejem Babišem píšeme uvnitř čísla. Tady bych uvedl jen jednu poznámku, která s tématem také souvisí. Jak známo, veškeré aktuální dění rozpoutala reportáž, kterou zveřejnil server Seznam Zprávy. O podobě reportáže se hned rozběhla bouřlivá debata. Věcná kritika je důležitá a zdravá. A když se používá skrytá kamera, je vždy řada otázek, o kterých je třeba mluvit.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Každá polemika by však měla mít nějakou hranici. A tu Mladá fronta DNES, která patří Andreji Babišovi (byť přes svěřenský fond), nepochybně porušila. V pátek tu totiž vyšla karikatura majitele Seznamu, pod kterou byl následující text: „Patnáctý nejbohatší Čech v nové roli. Televize Seznam zabrousila do rodinného zázemí premiéra, dokonce do chorobopisu jeho syna. Tím se její vlastník Ivo Lukačovič zařadil mezi magnáty podezřívané z toho, že svá média zneužívají pro vlastní byznysové zájmy. A muž, který si dosud přísně střežil své soukromí, musí počítat s tím, že i to už bude propříště věc veřejná.“

Dejme stranou, že do chorobopisu zabrousil zejména Andrej Babiš starší, který zveřejnil důvěrné informace o svém synovi. Podstatnější je, že z dané zprávy jasně vyplývá výhrůžka majiteli Seznamu. Potvrzují se tak definitivně stále sílící obavy, že tituly A. Babiše jsou spíše stranickým tiskem. Pohled MF DNES ukazuje, jak to v ní chodí, a jak si tudíž myslí, že to funguje i jinde.

Marek Dospiva z Penty před lety prohlásil, že si koupili vydavatelství Vltava-Labe-Press mimo jiné proto, že se tak stávají držiteli pomyslného jaderného kufříku. „To, že média vlastníme, nám dává jistotu, že pro kohokoli bude horší nás iracionálně napadat,“ řekl doslova. Babiš to takhle upřímně neřekl, ale jeho motivace byla očividně podobná. A MF DNES právě poprvé stiskla ono jaderné tlačítko.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 47/2018 pod titulkem MfD a jaderný kufřík