Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Remíza v Americe

Řada Američanů je proti populismu, Trump je ale zdatnější hráč

Dlouho očekávané zjevení? (Beto O’Rourke) • Autor: Profimedia, New York Times
Dlouho očekávané zjevení? (Beto O’Rourke) • Autor: Profimedia, New York Times

V demokratické části amerického politického nebe se zrodila hvězda. Jmenuje se Beto O’Rourke, jezdí ve vypůjčeném minivanu a v Texasu minulý týden málem porazil stálici republikánů, senátora Teda Cruze. Přispěchat na pomoc musel nakonec i prezident Donald Trump, tedy muž, který před třemi lety během kampaně veřejně naznačoval, že Cruz má ošklivou manželku pochybné pověsti, a obratem si vyslechl, že on sám je patologický lhář.

Letos se oba politici drželi na pódiu za ruce a bojovali proti společnému nepříteli. Protože demokrat O’Rourke, dosud kongresman za jeden z texaských okrsků, se v senátních volbách ukázal být skutečně vážným protivníkem, proti nejtěžším vahám a v tradičně republikánském státě prohrál pouze o 2,5 procenta hlasů, a to mu ještě osm desetin procenta sebral „třetí vzadu“, kandidát liberálů. „Modlím se za každého, kdo proti němu bude za 476 dní bojovat v Iowě,“ prohlásil po vítězství na O’Rourkeovu adresu s uznáním manažer Cruzovy kampaně. V Iowě? Ano, tam totiž za zmíněný počet dní začnou prezidentské primárky do voleb v roce 2020.

Beto O’Rourke je pro demokraty dlouho očekávaným zjevením. Je mladistvý, vypadá skvěle v médiích, má charisma. Někteří už ho přirovnávají k Baracku Obamovi, jiní k politikům z klanu Kennedyů. Souboj v Texasu byl pro demokraty velkou výzvou, stát je sice tradičně republikánský, zároveň se ale bouřlivě rozvíjí, profil jeho obyvatel se proměňuje, demokraté už už sahají po zásadním zvratu. O’Rourke ho mohl přinést, stal se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].