Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Řev, který mlčí

Vysoká politika přešlapuje na místě a komunální by ji neměla následovat

Viktor Orbán jedná s Andrejem Babišem • Autor: REUTERS
Viktor Orbán jedná s Andrejem Babišem • Autor: REUTERS
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Pakliže bychom mohli udělat pokus, kdy by se vypnuly všechny proslovy o uprchlících a migrantech, pokud by bylo možné smazat všechny billboardy, plakáty a inzeráty na stejné téma, rozhostilo by se v naší zemi znepokojivé ticho.

Známe to z kdejaké gangsterky: pokud se lupiči chystají přepadnout banku, vyvolají někde rozruch, aby odvedli pozornost policie či strážců. V politice to funguje stejně. Rámus má zakrýt fakt, že politický krám je prázdný. A to jak ve velké politice, tak i v té komunální. Předseda ODS Petr Fiala to minulý týden popsal přesně, když hovořil o tom, že Česko nemá zahraniční politiku. Jízdy do Itálie, jednání s Viktorem Orbánem, silácké řeči o zrádcích, kteří si dovolili v Evropském parlamentu kritizovat politiku maďarské vlády… Nic z toho není politika. To je jen kampaň Andreje Babiše, v lepším případě komentování politického dění. My však potřebujeme jasnou strategii.

Pochopitelně ještě absurdnější je, když se podobný přístup přenese na lokální úroveň. Dnes už legendární billboard ČSSD „Havířov bez migrantů!“. je nejlepší ilustrací zdejšího zoufalství. Ať už se totiž Češi shodnou, či neshodnou na přístupu k utečencům, měli by mít všichni zájem řešit to, co skutečně Česko trápí. A pokud už mluví o tématu, které lidi zajímá, tak neslibovat nesmysly a nevyvolávat nenávist (viz článek o Mostu).

Populisté potřebují vytvořit dojem, že žijeme v době, kdy je vlastně všechno špatně a existují jen špatná řešení. Lidé pak už nehledají někoho, kdo by chtěl problémy řešit, ale někoho, kdo zastupuje jejich emoce, touhy, strachy, nenávist a podobně.

Proto je třeba vítat ty projekty, které se soustředí na poctivou správu měst a obcí a neusnadňují si cestu prázdným tlacháním. Vysoká politika už příliš dlouho přešlapuje na místě, ta komunální by ji rozhodně neměla následovat.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 38/2018 pod titulkem Řev, který mlčí