0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Rozhovory8. 9. 201812 minut

Slacklinerka: Je nutné odhodit mozek o skálu

Rozhovor s nejlepší českou slacklinerkou Annou Hanuš Kuchařovou

,
foto: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Vypadá to ze všeho nejvíc jako cirkusová exhibice. Nicméně chůze po pár centimetrů širokém pásu neboli slackline, kterou přivedli – prý z nudy – na svět američtí horolezci, se během posledních pár let stala regulérním sportem. Včetně světových soutěží a rostoucí komunity příznivců a sponzorů. Hranice se pořád posouvají – „lajny“ jsou čím dál delší a ve stále větších výškách. Nejlepší česká slacklinerka Anna Hanuš Kuchařová ale zdůrazňuje, že slacklining je navzdory bouřlivému rozvoji vcelku poklidná disciplína.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Vnímat slackline jako skutečný sport není pro spoustu lidí jednoduché. Jak to cítíte vy – jste víc cirkusačka, nebo sportovkyně?

Tohle škatulkování neřeším. Jsem zvána na různé „cirkusácké“ exhibice, například v rámci oslav měst nebo firemní akce – a tyhle nabídky neodmítám. Neklasifikovala bych se tudíž jako „čistokrevná“ sportovkyně, ale to hlavně z toho důvodu, že sportovci hodně trénují a cílí na výkon, kdežto já nechodím ani do posilovny, ani nemám nastavené několikrát do týdne běžecké tréninky. Na druhou stranu do jisté míry sportovec jsem, protože slackline, v mém případě disciplína highline, tedy chůze na dlouhých lajnách ve výškách, prostě sportem je. Je atraktivní pro sponzory, což mi šetří spoustu peněz na vybavení a umožňuje účastnit se různých akcí po světě. I když ve skromném stylu; na expedicích přespávám ve stanu ve spacáku, vařím si na vařiči…

Když nejde primárně o výkon, o co tedy?

Samozřejmě když jsem na lajně, tak ji chci přejít a musím k tomu vyvinout určité úsilí. Na slackliningu je ale nejvíc přitažlivý jeho expediční charakter a komplexnost, chůze je až taková třešnička na dortu. Nejprve musíte někam vyjet, vyhledat místo, kde lajnu napnete, často objevujete v přírodě neprobádaná místa, kde před vámi ještě nikdy nikdo lano nenatáhl, musíte umět lézt po skalách. A v neposlední řadě musíte být týmový hráč, protože na tom závisí vaše bezpečnost. Tohle všechno jsou celkem zdlouhavé činnosti, které vás učí trpělivosti. Příprava na opravdu velké lajny může trvat týdny i měsíce.

Jak se na lajně vůbec chodí? Provazochodci udržují rovnováhu dlouhou tyčí. Proč ji na lajně nepotřebujete?

To jsou dvě rozdílné techniky. Provazochodci přecházejí napnuté ocelové lano a tyč jim pomáhá udržovat těžiště. Při slackliningu, nebo spíše při highliningu vahadlo nelze použít, protože dva a půl centimetrů široká lajna je prověšená, vlní se a vibruje. A čím je lano delší, tím víc se chvěje. Třeba při přechodu pětisetmetrové lajny v Yosemitech se jednalo o prověšení nepředstavitelných pětatřicet metrů. Co se chůze týče, já chodím bosa, s pokrčenými koleny – když chci udělat krok, položím nohu bez váhy na lajnu, srovnám si ji a plynule na ni přenesu váhu, pak stejným způsobem následuje druhá noha. Pohled fixuji na horizont, přičemž zapojeny jsou všechny smysly – vnímám ticho jen s hlasy ptáků, vůni vzduchu, sílu větru, nekonečnost prostoru… Vibrace, které z lajny přicházejí, nechávám projít celým tělem a chůzi vyvažuji lehce zdviženýma rukama. Lajna pod posouvajícími se chodidly při tom jemně šustí a musím říct, že je to zvuk, který ve mně vyvolává obrovsky pozitivní emoce.

Při akci je hloubka pod vámi třeba několik stovek metrů, vy sama jste zažila i kilometr, a před vámi lano, které možná nebudete mít sílu přejít. Co se vám v tu chvíli honí hlavou?

Přirozený pud sebezáchovy vám v tu chvíli velí něco jiného, než do čeho se zrovna pouštíte. Každá myšlenka, kterou má člověk v hlavě, se na lajně projeví a může ji rozechvět. Je nutné oprostit se úplně od všeho. Já tomu říkám „odhodit mozek o skálu“. Pokud se ale dostanete do toho správného stavu, překonáte strach a uvolníte se, jste v tu chvíli součástí naprosto všeho. Je to stav zcela naplněné přítomnosti a v tu chvíli si připadáte neohrozitelní. Člověk se vnitřně mění; v angličtině je pro tuhle zkušenost výraz „humbling“, což znamená donucení se k určité pokoře, skromnosti nebo opravdovosti. Když jdete na lajnu s velkým egem, je to problém: tohle se vždycky vymstí.

Popisujete mezní zkušenost. Znamená to, že jste na slackliningu po pár letech závislá?

Určitě je to nepřenosná zkušenost. Ale tenhle extatický stav, o kterém jsem mluvila, se ne vždy povede. Já jsem kvůli svým dvěma vážnějším zraněním, kdy paradoxně jedno nebylo z pádu na lajně a druhé jsem si způsobila špatným doskokem z opravdu banální výšky, poznala, že to není tak, že by v tom bylo ukryto všechno mé štěstí. Něco podobného lze zažít klidně třeba při józe nebo tanci, víceméně nezávisle na jakékoli činnosti, čase a místě. Takže se snažím směřovat k tomu, abych podobné stavy oproštění mysli byla schopna vnést do čehokoli. Zatím však ještě nejsem dost pozorná na to, abych s tímto vnímáním dokázala třeba umývat nádobí.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc