Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Publikum najdeš brzy

Polská metropole Katovice mění těžký průmysl za hudbu

Autor: Radoslaw Kazmierczak
Autor: Radoslaw Kazmierczak

A teď všichni ruce nahoru,“ hecuje publikum americký techno producent Carl Craig. Sám na pódiu tleská do rytmu a vydává se k prvním řadám. Byl by to běžný klubový výjev, kdyby se neodehrával v sále se špičkovou akustikou, který obvykle hostí vážnou hudbu. Lidé vstávají ze sedadel a je to velmi nesourodá směs. Někdo si vzal večerní oblek, jiní mají maskáče, ale všichni tančí v uličkách do elektronických rytmů DJe a producenta, jehož tentokrát doprovází Národní symfonický orchestr Polského rozhlasu (NOSPR). Carl Craig se klaní a dostává obří pugét, další věc, na kterou z klubů není zvyklý.

Jsme na zahajovacím koncertě festivalu Tauron Nowa Muzyka v polských Katovicích, který se za třináct let svého fungování a s návštěvností něco přes deset tisíc lidí stal jedním z nejrespektovanějších malých festivalů v Evropě. Odehrává se přímo v centru města v moderních sálech i v přilehlých kulisách průmyslové architektury bývalého uhelného dolu Katovice. Překračuje žánry a spojuje odlišná publika. Polský jazz hraný v autentické podobě třicátých let tu přímo navazuje na sexem prosycené vystoupení švédské elektronické zpěvačky Fever Ray, stejně jako se zde detroitské techno potkává se symfonickým zpracováním.

Hudba jako nové uhlí. (Sál budovy NOSPR) • Autor: Radoslaw Kazmierczak
Hudba jako nové uhlí. (Sál budovy NOSPR) • Autor: Radoslaw Kazmierczak

Přesně tyto kontrasty jsou typické pro celé Katovice. Ještě donedávna hornické a industriální město se v poslední dekádě pokouší novou identitu vybudovat na kultuře. A se značným úspěchem se mu to daří…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].