Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Kdo tlačí Zimolu?

V politice je to oblíbená metoda. Pokud je politik při prosazování svého postoje v argumentační nouzi nebo se mu nechce jít otevřeně s kůží na trh, jednoduše prohlásí, že chce vyhovět požadavkům občanů.

Dobře to zná i Jiří Zimola, nedávno zvolený prvním místopředsedou ČSSD. Minulý týden oznámil, že je třeba umožnit v Česku referendum o vystoupení z EU. A protože se svým názorem v rámci vedení ČSSD prohrává, odvolává se na „diskusi s lidmi, kteří tvrdí, že na schválení vstupu do Unie byli občané politikům dobří a teď už je prý názor nezajímá“.

Oblíbenec Miloše Zemana Zimola rozehrává vysokou hru. Jeho předseda Jan Hamáček připravuje s poslaneckým klubem ČSSD návrh zákona o referendu, který neumožňuje hlasovat o členství v mezinárodních organizacích. Nejde o nic nového, sociální demokracie tradičně v Evropě nezpochybňuje členství v EU, naopak usiluje o jeho zpevnění. Pokud jde teď Zimola navzdory svým nedávným řečem o potřebě stranické jednoty se svými kolegy do konfliktu v tak důležité otázce, musí k tomu mít vážné důvody.

Ale jaké? Rozehrávání referenda o vystoupení je agendou nacionalistů, populistů a těch, kdo jsou nacionalisty či populisty zatlačeni do kouta. Kým je tlačen Zimola? Voliči nechtějící odchod Česka z EU patrně snadno oželí, že vláda nevypíše referendum. To by v lepším případě zatáhlo zemi do dlouhé kampaně plné lží, osočování a nenávisti. Obrátilo by na Česko zájem ruské armády trollů, a i kdyby czexit prohrál, radikálové by politicky posílili. Kdyby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].