Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost Od věci

Ghí znaly už naše babičky

64A_od veci
Vlastní život másla. (Andrea Dostálová) • Autor: Jan Hurák

Se „zdravými“ potravinami je to jako na houpačce. Své o tom vědí i máslo s margarínem, které se o místo v kuchyni přetlačovaly několik dekád. Máslo bylo poslední roky na černé listině, teď ale zažívá rehabilitaci. Nejen jako žluťoučká hoblinka na čerstvém pečivu, ale i jako tzv. ghí – tuk na smažení, či dokonce medicína. „Zájem nás překvapil,“ říká Andrea Dostálová z firmy České ghíčko.

Jak probíhá výroba ghí, tedy přepouštění másla?

Kostku másla, v našem případě deseti- i vícekilogramové kusy, hodíme do hrnce a pomalu, několik hodin, šest až osm, na mírném ohni při současném odebírání pěny z povrchu přepouštíme. Tím máslo zbavujeme vody a mléčné bílkoviny, které se odpaří. Výsledkem je čistý máselný tuk bez jakýchkoli přídatných a konzervačních látek, s lehkým oříškovým aroma. Jeho kvalitou je jednak trvanlivost, jednak vysoký bod tzv. zakouření, což je odborný název pro moment, kdy se tuk začne přepalovat. Třeba u běžně používaného slunečnicového oleje je to 110 ºC; když jej překročíte, vznikají zdravotně závadné látky. Ghí vydrží až 250 ºC.

Není váš název trochu protimluv?

Neřekla bych. Vycházíme z indických receptur, jejichž součástí je ghí už tisíce let – odtud ostatně i sanskrtský název. Ale obloukem jsme se dostali do dob našich praprabiček a babiček, které máslo běžně přepouštěly. Což dělaly hlavně kvůli uchování – pokud není v ledničce nebo aspoň v chladu, nepřepuštěné máslo velmi rychle…

I_obalka_R08
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R08
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 42 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Kateřina Mázdrová

redakce vydání

mazdrova
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 360
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte