Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Vlastizrádci v kuchyni

Britský The Telegraph před časem citoval americkou šéfkuchařku a pekařku Alici Medrich: „Někdy si říkám, jestli si Američané náhodou nemyslí, že používání kuchyňské váhy je součástí nějakého komunistického spiknutí z dob studené války“, a užívání evropských jednotek vah v kuchyni je tudíž jaksi nevlastenecké. Místo pro nás snadno pochopitelných gramů a mililitrů se totiž v amerických receptech vyskytují výhradně množství jako dva hrnečky mouky (ekvivalent 480 ml) a 12 čajových lžic, což se rovná 4 polévkové lžíce, což se dá vyjádřit také jako čtvrt hrnečku (my známe toto množství jako přízemních 60 ml). Na potravinách se ale naopak většinou množství uvádějí v uncích, takže se musíte jak násobilku nadrtit, že čtyři unce másla jsou jeden půlhrnek. Toto vše Američan dělá s přesvědčením, že díkybohu za tento přehledný a geniální systém, jelikož v Evropě je to jen samé počítání a člověk aby měl na vaření doktorát z matematiky.

Ne, to ne, americká domácnost se bez takového sebetrýznění obejde! V každé kuchyni je vyhrazen šuplík, který překypuje plastovými a skleněnými odměrkami všech velikostí, jež se k tomuto účelu prodávají. Vedle těchto do sebe ne vždy zapadajících nádobek pak plavou ještě desítky přesně odměřených silikonových či kovových lžiček, půllžiček, čtvrtlžiček a osminkolžiček.

Že volat do Evropy pro radu se evidentně nikdo nechystá, dokládá i práce bývalého programátora pracujícího pro Google a Facebook, doktora Joshuy Redstonea, který údajně strávil poslední…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].