Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Pusťte nás na ně a věřte nám

Piráti míří do nejvyšší politiky

Pokud pro Pirátskou stranu existuje nějaké „buď–anebo“, je ve hře právě teď. V posledních volbách do sněmovny dosáhli Piráti jen na 2,5 procenta. O rok později ale přišly volby komunální, ve kterých již uspěli: pirátský starosta vede Mariánské Lázně, partaj se podílí na vedení Brna a v Praze je nejviditelnější opozicí. Při loňském obsazování krajských zastupitelstev se Pirátská strana dostala do tří z nich. V Senátu sedí tři senátoři a senátorky, které nominovala nebo podpořila. Takže na řadě je aktuální bitva o poslanecké lavice. Kdyby se Piráti při sčítání nedobrali pěti a víc procent, bylo by to velké zklamání jejich voličů, nucený čtyřletý oddech a velká překážka na pirátské politické cestě výš.

Ze všech malých a v parlamentu nezavedených stran jsou Piráti zvolení nejblíže. Dostupné průzkumy veřejného mínění jim už pravidelně přisuzují víc než nutných pět procent, mají jistou účast v celostátních debatách. Jsou vidět a potřebují to – sami odhadují, že jejich podpora je největší mezi lidmi, kteří k volbám nechodí. Pro úspěch musí k urnám dostat své spolehlivé příznivce a zároveň přesvědčit váhající voliče, že za několika známými a prověřenými tvářemi se neskrývá hejno nepředvídatelných politických začátečníků.

Zvládneme to? Jistě

Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je vedle bojovného hesla „Pusťte nás na ně!“ i trochu oprýskaná karosa, pro účely kampaně přetvořená ve „vězeňský autobus“, se kterým Piráti objíždějí zemi. Na jeho boku jsou vymalováni Andrej…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].