Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Lidé, Politika, Společnost

Lidé a události

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

2010

Prezident Barack Obama je v úřadu téměř rok, když v lednu pronáší svou první zprávu o stavu Unie. Nadšení z jeho volby už se vytratilo, podpora klesla o třetinu. Spojené státy jsou stále až po uši v krizi, nezaměstnanost se dotkla deseti procent. Guantánamo pořád funguje, Američané válčí v Iráku a Afghánistánu, reforma zdravotnictví ještě neprošla Kongresem. Prezident vypadá dobře, ale země je rozpolcená na dva nesmiřitelné tábory a Obamu už nikdo nepřirovnává k Lincolnovi jako během historické předvolební kampaně.

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

2016

Obamův poslední projev o stavu Unie zazní v Kongresu o šest let později 13. ledna. „Není pochyb o tom, že by prezident s talentem Lincolna nebo Roosevelta lépe překlenul propast, která nás dělí,“ připouští prošedivělý prezident. Jeho podpora je zhruba stejná jako tehdy po roce vlády, 45 procent. Ekonomika utěšeně roste, nezaměstnanost klesla k pěti procentům, zdravotnická reforma prošla Kongresem. Guantánamo stále funguje, Amerika se dohodla s Íránem a navázala diplomatické vztahy s Kubou. Ve světě vládne pochmurná nálada, Barack Obama ale tvrdí, že USA čekají světlé zítřky.

Prohnilí v Berouně

Státní zástupce obžaloval 18 z 19 městských strážníků v Berouně ze zneužití pravomoci. Odpouštěli prý pokuty za parkování svým známým. Berounská policie už má nového velitele, většina obviněných strážníků je ale pořád ve službě – kvůli presumpci neviny je nelze odvolat.

Policista politikem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].