0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Dopisy16. 4. 20163 minuty

Dopisy: Nesedět u televize

Zřejmě každý zažil ten pocit, že se něčeho bojí, ale nedokáže přesně pojmenovat čeho. Probudí se a uvědomí si, že je něco špatně. Přečte si noviny, poslechne zprávy a najednou mu to dojde. Zjistí, že důvod, proč nelze původce strachu pojmenovat, není ten, že by žádný neexistoval, ale ten, že je velmi nenápadný a tichý.

Je mi teprve 20 let a mám strach. Ale ne z toho, že nedostuduji vysokou školu, že nebudu vydělávat dost peněz či prošvihnu nový film v kině. Mám strach, že skončí podoba demokracie vycházející z odkazu roku 1989. Možná si někdo řekne, že mé obavy jsou zbytečné, možná až paranoidní. Dříve se vše měnilo radikálně a velmi výrazně, nešlo nereagovat. Ale v posledních pár měsících se objevují nenápadné nuance, které všechny doposud sdílené hodnoty postupně přetvářejí do úplně jiného konceptu.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Většina českých občanů se bouří, kdykoli se pronesou věty zahrnující pojmy jako uprchlík,inkluze nebo Evropská unie. Jenže proč? Z nepodloženého strachu, který šíří média? Z výroků našeho prezidenta? Ze zmanipulovaných čísel? Ano, to je přesně ono. Nevěřte všemu, co se píše – neplatí, že když je to „černé na bílém“, že je to podložená a pravdivá informace. Neplatí, že prezidenti se chovají slušně, mluví vždycky pravdu a jednají pro dobro národa (natož že se chovají reprezentativně). A rozhodně neplatí – a možná nikdy neplatilo –, že se dá účinně bojovat pravdou proti lži. Jakmile přijmete lež za pravdu, skutečná pravda váš názor jen velmi těžko změní. Někdy bychom potřebovali, aby nás z pohovky zvedla mnohem závažnější politická a strategická rozhodnutí než fakt, že do českého školství bude potřeba začlenit méně než sedmdesát dětí s lehkou mentální poruchou.

Neměli bychom být solidárnější? Nechtěli bychom, aby nám někdo pomohl, kdybychom byli v ohrožení života? Nechtěli bychom, aby se naše dítě mohlo vzdělávat? Neměli bychom bojovat proti prezidentovu chování? Neměli bychom se konečně začít vymezovat vůči činům a názorům, které odporují demokracii a našemu hodnotovému žebříčku? A proč my, studenti, nejsme schopni bojovat za svou budoucnost tak, jak se několikrát v minulosti stalo?

Popíjím kávu v kavárně a přemýšlím. Mám chuť něco změnit a mám chuť to udělat teď hned. Bohužel nemám tak velký literární talent, abych mohla napsat alegorii o stávající situaci tak, jak učinil například George Orwell. Chci ale dát jasně najevo, že mi není jedno, co se tu děje. A věřím, že nejsem sama, kdo chce něco dělat. Ještě nikdy se nic nezměnilo posedáváním před televizí.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].