Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Síla slibu

Piráti po roce v opozici vyjednávají o vstupu do koalice, která povede Prahu

Piráti jsou krůček od podílu na vládě v české metropoli. Intenzivně se totiž vyjednává o koalici TOP 09, Trojkoalice (zelení, lidovci a Starostové), ODS, tří nezávislých a čtveřice Pirátů. Ti za více než rok v pražském zastupitelstvu přesvědčili řadu lidí, že své sliby myslí vážně. Je zároveň možné, že místo v radě jim nakonec uteče – právě kvůli jejich zásadovosti.

Čilá parta

Během více než roku v pražském zastupitelstvu byli Piráti často slyšet. Našli nosná témata, přitáhli k nim pozornost a dokázali je dotahovat do konce. Připomeňme třeba, že Radmila Kleslová (ANO) rezignovala na funkce v městských firmách poté, co Piráti zveřejnili, že měsíčně stojí městskou kasu přes tři sta tisíc korun. Nebo že zanalyzovali kauzu Opencard a došli mimo jiné k tomu, že primátor Pavel Bém uvedl zastupitele v omyl, když tvrdil, že projekt bude výdělečný, a proto by měl za způsobené škody odpovídat.

Reputace a manévry

Po roce v opozici teď mají na dosah místo v radě. Cestu uvolnil v říjnu rozkol, v jehož rámci si tehdejší koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice odvolala čtyři vlastní radní. Role lídra, který začal vyjednávat o nové radě, se vzápětí chopil předseda klubu TOP 09 Václav Novotný.

Koncem listopadu to vypadalo, že uspěje. Rýsovala se široká koalice TOP 09 (12 zastupitelů), Trojkoalice (8), ODS (8), ČSSD (8) a tří nezávislých, která by s 39 hlasy měla v 65členném zastupitelstvu pohodlnou většinu. Pak ale TOP 09 zvedla ruku pro odvolání předsedy výboru pro územní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].