Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika, Společnost

Případ Kohver

Co má vlastně Putin za lubem

Když Eston Kohver čekal 5. září 2014 v estonském lese na muže, který měl za ním přijít od ruské hranice vzdálené pár kilometrů a dát mu informace o pašerácích zbraní, jistě netušil, že domů se v ten den už nevrátí a že jeho jméno se brzy naučí vyslovovat v Bruselu i ve Washingtonu.

Místo informátora zahlédl jen záblesky oslepujících granátů a vzápětí se ocitl v rukou ruského komanda, které jej odvleklo do Ruska. Tam byl uvězněn, obviněn ze špionáže a hned na druhý den odvysílala ruská televize záběry na jeho pistoli Taurus, balíček bankovek v hodnotě pěti tisíc eur a diktafon.

Kohver (44) je důstojník estonské tajné služby, který měl na starosti zločinecké gangy operující v Estonsku, ale organizované z Ruska. Pistole byla jeho samozřejmou výbavou, peníze měl pro informátora. Ruský soud však rozhodl minulý týden, že Kohver je špion, který pronikl na ruské území, a odsedí si tudíž patnáct let v ruském vězení.

Fakta jsou nicméně jasná a nepochybuje o nich ani šéfka pro zahraniční politiku EU Federica Mogheriniová, která v prohlášení píše, že Kohver byl „unesen“ z Estonska a „odvlečen“ ruskou tajnou službou do Ruska, což je „jasné porušení mezinárodního práva“. Nemluvě o tom, že nedostal šanci na spravedlivý soud, advokáta ani na kontakt s estonským konzulem.

Případ Kohver má důležitý geopolitický rozměr, protože je to poprvé za mnoho let, co byl z území Evropské unie unesen její občan, přičemž únosci nebyli nějací teroristé, ale komando tajné služby cizího státu –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].