Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

NEJSOU PRSA JAKO PRSA

Respekt 33/2015

Pokud se chce někdo krásně opalovat, tak ať jde na nuda pláž. Nikdo mu v tom nebrání. Ale pokud jsou na koupalištích hlavně textilní pláže, tak tam nic nesvlékám, ani vršek. To je bezohlednost vůči okolí. Nestalo se to za celá ta léta společensky přijatou a přijatelnou normou.

Zrovna tak matky kojící velmi okatě na veřejnosti jsou společensky nepřijatelné. Samozřejmě mají kojit, ale vždy se najde místo, kde si může s kojencem sednout stranou.

A že jsou Češky převážně cudné? Kdo přišel na tenhle nesmysl? Tak to jsem se musela hlasitě zasmát. Neznám necudnější ženy než Češky. Žiju léta v Německu a žádná Němka si nedovolí chodit tak odhalená jako ženy v Praze. Týká se to i délky sukní, je někdy strašné, v čem dívky chodí, a to i do zaměstnání – zažila jsem například v ECB ve Frankfurtu českou stážistku, která měla na sobě hezký kostýmek, ale sukýnku tak krátkou, že jí byly vidět kalhotky. Další dvě stážistky – z Litvy a Rakouska – byly oblečené přiměřeně.

Gabriela Oeburgová

ZASTAVTE SLUNÍČKÁŘE

RESPEKT 33/2015

Také se se slovem sluníčkář setkávám a nevím, jak s ním správně naložit. Našel jsem několik velmi vágních definic, které mi vůbec nepomohly. Ani po přečtení úvodníku nejsem moudřejší.

Já si pod pojmem sluníčkář představuji člověka, jemuž stačí, že krásně svítí slunce, je teplo a nestará se o to, co bude, až slunce zajde a bude zima. Sluníčkář si myslí, že když bude bezbranný, nikdo mu neublíží. Nebere ostatní lidi takové, jací jsou – s dobrými i špatnými vlastnostmi, ale projektuje si do nich své vlastní představy. Vnímám to jako kombinaci naivity, lehkomyslnosti a nezodpovědnosti.

Další zajímavé škatulky jsou „pravdoláskař“ a „pražská kavárna“. Koho nebo co si mám představit? Termín „pražská kavárna“ mi připadá až mystický, jako by šlo o nějakou tajnou organizaci. Když jsem se snažil zjistit, koho a proč mají uvedené termíny zesměšnit, dozvěděl jsem se, že dotyční jsou vnímáni jako arogantní jedinci s potřebou moralizovat až odsuzovat ostatní. Lze se z toho nějak poučit?

Lukáš Čeřovský 

OPRAVY

V textu Kam zmizela voda v minulém čísle jsme uvedli, že nouzová cisterna s pitnou vodou pojme dva hektolitry. Její obsah jsou ale dva kubické metry, tedy desetkrát víc. V článku Za Velkou cenou do Brna píšeme, že Karel Abraham senior „… sám na sobě vymáhá pohledávky blížící se 200 stovkám milionů“. Správně mělo být uvedeno „ke 200 milionů“.
Za chyby se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].