Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Rozhovory

Kaplicky ani Bohdalka se nemůžou divit

S hercem Markem Danielem o životě mezi Tondou Blaníkem a Václavem Havlem

Marek Daniel • Autor: Karel Cudlín
Marek Daniel • Autor: Karel Cudlín

Do českého éteru vtrhnul Tonda Blaník. Ze své malé kanceláře ovlivňuje a řídí kdeco, hlavně ale vládu a její kroky, taky prezidenta nebo opozici. Už skoro rok díky němu dostávají návštěvníci serveru Stream.cz očistnou možnost dělat si z politiky a vládnutí legraci způsobem, jaký tu od České sody nebyl. Tváří a spolutvůrcem této zábavy je Marek Daniel, jeden z nejuznávanějších českých herců porevoluční generace. A nově také tvůrce filmového obrazu Václava Havla, jenž od minulé neděle vysílá v několika pokračováních Česká televize.

Jak jste oslavil 17. listopad?

Točili jsme celý den Blaníka. V rámci točení jsme chtěli vyjít ven na ulici a udělat nějaké záběry z demonstrací, nakonec nám ale nezbyl čas. Ale to víte, že bych šel radši s dětmi na demonstraci.

Připadal vám protest proti Zemanovi přiměřený?

Jsem rád, že lidé v takovéhle míře vyjádřili nesouhlas s buranstvím prezidenta, které přesahuje veškeré meze toho, jak by měl prezident fungovat.

Proč myslíte, že se tak chová?

Nevím. Asi si chce posílit pozici u voličů, jež přitahuje rádoby lidový prezident, který nejde daleko pro sprosté slovo.

Házení vajec na prezidenta vám nevadí?

Nevadí. Co ti lidé mají dělat? Jakou mají jinou možnost bránit se proti tomu, když Zeman zpochybňuje i 17. listopad 1989?

Pokud ale připustíme, že ve vážných důvodech se můžou házet vejce na prezidenta, nebudou mít pak úplně jiní lidé příště zase nějaké své vážné důvody a ocitneme se v jakémsi bludném kruhu?

Nemá mluvit tak, jak mluví, a nemá dělat to, co dělá. Jak to, že třeba může beztrestně říkat o manželce Schwarzenberga, že má nacistickou minulost? Nebo sprostě nadává z rádia. A teď pozve Putina na oslavy osvobození Osvětimi. Ale co to je za demenci, slavit na téhle úrovni v Česku osvobození Osvětimi? To se snad bude slavit v Osvětimi, ne?

Lidé Zemana znají, museli tohle všechno očekávat, a přesto si ho zvolili za hlavu státu. Proč podle vás?

Nevím. Nahrál se do ideální pozice starého pána, který odpočívá na Vysočině, posílá odtud jemná moudra a žehlí si tak svoji pozici před veřejností. Ale možná hodně lidem jeho chování vyhovuje.

Jaký je vztah Tondy Blaníka k Zemanovi?

Uvědomuje si, že Zeman je důležitá osoba, která má vliv na slušný přísun prachů z východu.

Tím se dostáváme k seriálu Kancelář Blaník, kde hrajete velmi výraznou a oblíbenou postavu pražského kmotra Tondy Blaníka, který ze zákulisí řídí všechny významné politiky. Proč to vlastně natáčíte?

Je to naše forma boje proti tomuhle způsobu politiky. Mí kolegové to vymysleli a já jsem rád, že mě přizvali, protože s touhle partou pracuju rád a připadá mi, že všechny věci, co dělají, mají svůj smysl.

O koho přesně jde?

Režiséra Marka Najbrta, scenáristu Roberta Geislera, Bena Tučka, producenta Milana Kuchyňku. Spolupracuji s nimi už víc než patnáct let. U Blaníka tam patří třeba ještě scenárista Tomáš Hodan nebo režisér Bohdan Sláma.

Setkal jste se někdy s člověkem, jako je Blaník?

Nesetkal, ani jsem jejich chování zvlášť nestudoval.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 74 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].