Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Auto jako zdroj vzrušení

RESPEKT 26/2014

Přirovnání projevu J. Clarksona k představením stand-up komiků jako Ricky Gervais pokládám za velmi nepřesné. Sexistická a rasistická prohlášení jsou součástí arzenálu mnoha úspěšných stand-up komiků, ale za dnešního stavu tohoto umění se prakticky vždy jedná o nástroj, o cestu k pointě. Samotným vtipem pak bývá změna kontextu, zpochybnění nebo v případě R. Gervaise pocit trapnosti ze sociální neobratnosti. Že jde jen o vtip, se dá snadno uvěřit i proto, že vše pronáší postava komika na jevišti, která není identická s osobou Gervaise.

U Clarksona je vtipem hrubost samotná. Těžko hledat druhý plán například za nonšalantní poznámkou, že Gordon Brown, který v dětství oslepl na jedno oko, je „skotský jednooký idiot“. Typická Clarksonova omluva, totiž že vše je jen vtip, proto nefunguje. Hulvátství samo o sobě není vtip. Protože Clarkson ani zdaleka nezůstává u „vtipů o autech“. Vyznění celého článku tak považuji za překvapivě smířlivé.

Petr Míkovec

Revoluce v psaní, která se nekoná

RESPEKT 25/2014

V článku Revoluce v psaní, která se nekoná jsem našla několik nepravdivých nebo zavádějících sdělení, jež zkreslují skutečnost. Píše se v něm například, že jsem si „po dvouletém testování, které dotovalo ministerstvo školství, značku písma Comenia Script Universal zaregistrovala a licenci na ni prodala pouze nakladatelství Svět“.

Zaregistrovala jsem si ovšem ochrannou známku svého vlastního písma Comenia Script (nikoli Comenia Script Universal), a to ne po dvou letech ověřování, ale již dříve, abych předešla zneužití názvu nebo použití názvu ke komerčním účelům bez autorského souhlasu, jak to učinilo například v roce 2012–2013 nakladatelství Fraus. Ochrannou známku Comenia Script jsem nikomu neprodala, tedy ani nakladatelství Svět, maximálně poskytuji k užití tohoto chráněného názvu oprávněným uživatelům licenci.

Dále se v textu uvádí, že písanky z nakladatelství Fraus jsou o třetinu levnější. Tři černobílé sešity A5 stojí 87 Kč. Písanky Umím psát 1, 2 z nakladatelství Svět (dva dvoubarevné sešity A4) stojí 111 Kč, školy mají navíc slevu 10 procent. Cena písanek po slevě je 99 Kč + bonus ke každé písance zdarma (tahák do kapsy Abeceda v hodnotě 17 Kč). Každý si tedy může spočítat, které písanky jsou „výhodnější“.

Radana Lencová

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].