Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Medvídek ze Stockholmu

Mezi Běloruskem a EU to po náletu plyšových medvídků opět jiskří

27 A varianta R34 2012 • Autor: Respekt
27 A varianta R34 2012 • Autor: Respekt

Když Tomas Mazetti naváděl ráno 4. července své malé letadlo nad území Běloruska, doufal, že velitelé protivzdušné obrany budou po včerejších oslavách státního svátku vyspávat kocovinu. Jeho odhad byl správný. Přeletěl nad státní hranicí tak nízko, že viděl vojáky ve strážních budkách, ti se však neodvážili vzbudit své nadřízené kvůli vrčícímu čmelákovi, který vypadá jako práškovací letadlo. Netušili však, že náklad v letadélku je výbušnější než nálože vojenských bombardérů.

Mazetti se vznesl výš a nad Minskem shodil osm set plyšových medvídků, kterým se automaticky otevřely padáky a vítr je zanesl do širokého okolí. Ve vesnici Ivjanec byli ostražití. Do polí ihned vyrazila obecní úklidová četa a její členka Světlana Turková Rádiu Svobodná Evropa potvrdila, že když medvídky přinesli na policejní stanici, už jich tam byla celá hromada. V plyšových pacičkách drželi transparenty s nápisy jako například „Potřebujeme svobodu projevu“.

Jenže ani v diktatuře Alexandra Lukašenka není dost policistů a uklízečů, takže někteří medvídci padli do rukou lidí, kteří je vyfotografovali a pověsili na web. A nastal poprask. Tomas Mazetti a jeho kolegové ze slavné švédské reklamní agentury Studio Total už vyvolali svými guerillovými kampaněmi v minulosti vášnivé reakce veřejnosti, ale tentokrát se jim povedlo dát do pohybu celý jeden stát. Výsledkem je vykázání švédského velvyslance z Běloruska, zatčení několika aktivistů, ale také vyhazov dvou běloruských generálů z funkcí a světová mediální vlna.

Brusel se zlobí

Běloruský bloger Anton Surapin je už přes měsíc ve vězení za to, že fotografie plyšových medvídků zveřejnil na svém blogu, 8. srpna byly zatčeny novinářky Irina Kozliková a Julie Daraškevičová kvůli tomu, že se s plyšovými hračkami vyfotografovaly na ulici v Minsku. Dvě mladé ženy dostaly pokutu ve výši zhruba 300 eur, ale Surapinovi a dalšímu aktivistovi Bašarymauovi hrozí až sedm let vězení za „napomáhání“ švédské akci.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].