Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Šedá, nebo zelená Čína?

„V čínském vnitrozemí stojí větrné farmy, které vůbec nejsou napojené na rozvodnou síť,“ říká novinář Henrik Bork. Čínská záliba v zelených technologiích, která je pro budoucnost světa klíčová, má podle něj zatím velmi mělké kořeny.

Na americké ambasádě v Pekingu předloni nainstalovali program, který výsledky pravidelného měření smogu každou hodinu posílá na Twitter. Číselné měření kvality ovzduší, které se pohybuje na škále od jedné do pěti set, systém automaticky převádí do slovního hodnocení. Pravidelně se v něm opakují slova „špatné“ a „riskantní“, ale během listopadového pobytu Respektu v Číně se stalo něco, s čím ani programátoři nepočítali.

„Programátoři nevěřili, že je možné, aby měření přesáhlo stupeň 500. V žertu proto nastavili, že se při jeho překročení na Twitteru objeví hláška „crazy bad“, „šíleně špatné“, vypráví Jonathan Watts, novinář specializující se na životní prostředí v Číně. Tato hodnota představuje dvacetinásobek doporučení Světové zdravotnické organizace a skoro dvojnásobek toho, co bývá naměřeno v amerických městech, v jejichž okolí zuří lesní požáry

. „No a teď se to opravdu stalo,“

dodává Watts. Na Twitteru se objevilo „crazy bad“. Obyvatelé Pekingu odkaz na stránku hromadně sdíleli na svých webových profilech a americká ambasáda systém rychle přeprogramovala. Místo „šíleně špatné“ se na Twitteru objevilo „mimo index“.

Nedýchatelný vzduch a zničené životní prostředí jsou daní, kterou Čína platí za svůj hospodářský zázrak. Emise skleníkových plynů a jejich vliv na planetární…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].