Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Umlčte Jaroslava Š.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

O následujícím příběhu jsme vás už jednou informovali: Jaroslav Štefec, který dostal na ministerstvu obrany za úkol skoncovat s neprůhlednými zakázkami, byl z ničeho nic zastaven policií, když řídil své auto. I když nebyl jediný důvod k prohlídce automobilu, policisté začali zkoumat centimetr po centimetru a hle, kde se vzala, tu se vzala jedna pistole. A co víc, ilegální pistole. Od té chvíle už Štefec nemohl řešit zakázky, ale musel se podrobit vyšetřování, jak se k pistoli dostal. Čas plynul a ukázalo se, že problém není ve Štefcovi, ale v té pistoli. Podařilo se totiž zjistit, že mu ji tam někdo musel podstrčit. Potud informace, které od nás už znáte.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kolegové Jaroslav Spurný a Ondřej Kundra se vydali po stopách případu a pokusili se na základě zjištěných informací zrekonstruovat, jak to vše probíhalo a kdo by případně mohl stát za onou diskreditací. Je to jak z nějakého špionážního příběhu či akční detektivky. Více na str. 17–20.

Na celém příběhu je pozoruhodné, jak snadné je zbavit se nepohodlného člověka. Policisté při debatě zmiňují, že to jde ještě snáze. V době počítačů a internetu stačí třeba někomu zaslat do počítače kompromitující materiály, potom poslat udání vyšetřovatelům, následně dát nenápadně echo médiím, a je hotovo. I kdyby vás pak vyšetřování očistilo, je pozdě, protože trocha špíny zůstane.

I z těchto důvodů by pomohlo, kdyby se policii podařilo vypátrat, kdo za útokem na Štefce stojí. V první řadě by to zřejmě odhalilo lidi, kteří těží z neprůhledných zakázek na ministerstvu obrany (a bavíme se o desítkách miliard). A v druhé by to vyslalo signál, že diskreditace v této zemi neprojde tak snadno. Obojí velmi potřebujeme.

V pátek zasáhla nejen kulturní společnost velmi smutná zpráva. Výjimečný spisovatel, diplomat a intelektuál Jiří Gruša zemřel. Nezbývá než poděkovat za jeho službu České republice, která si zaslouží to největší ocenění. Vzpomínku z pera Karla Hvížďaly najdete na str. 28–29.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].