Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jeden den v životě

Mám právo vás obejmout

Jmenuji se Aleš Koudela. Moje zájmy jsou Harry Potter a vesmír. Taky mám kamaráda Michala Koska. Michala bych rád hladil. Někdy se mu to líbí a někdy ne, většinou se mu to nelíbí. Nerad ho opouštím, a tak ho kvůli tomu objímám, držím a nechci pustit.

Baví mě jezdit na kole a na kolečkových bruslích a rád lyžuju a běžkuju. Chci si koupit nový počítač – budou mně tam fungovat hry a nebudou se sekat. Taky mě baví být na internetu a hledat tam články o Harrym Potterovi a o vesmíru. Bohužel nemůžu chodit na Facebook. Nemám soudnost, zveřejnil bych i informace, které by se rodičům nelíbily. A taky by vadilo, kdybych zveřejnil něco o našem domě, někdo by nás mohl vykrást. Táta pořád musí chodit do práce, aby vydělával peníze.

Baví mě hrát na flétnu. Hraju podle čísel, podle not to neumím. Rád jsem doma s rodiči a jsem rád, když mě někam s sebou vezmou. Baví mě chodit na túry na horách. Baví mě chodit do práce do Inventury. Někdy bývám v práci ospalý a unavený. Chtěl bych obejmout lidi v práci, mám je rád.

Já mám diagnózu austimus a taky mentální retardace, mám ZTP/P. Autismus je, že se kejvu. V práci někdy ruší, když se kejvu na židli a ona vrže. Musím si bohužel kvůli tomu vždycky sednout na jinou.

Někdy se vztekám, když mi něco nejde, jsem moc hlučný, skáču do řeči. Asi je to tím, že mám přeházené chromozomy, mám nějaký handicap. Handicap je nevýhoda, například nemůžu řídit auto, i když bych chtěl. Já bych ho chtěl umět řídit, ale to zas zkouším to svoje „co by, kdyby“. Mohl bych třeba způsobit bouračku.

Nemůžu sám chodit do práce nebo nakupovat, protože nevnímám. Byl bych schopen přejít na červenou. Vadí mi, že se nemůžu sám sebrat a jít za Michalem. Chtěl bych být s Michalem pořád, ale ono to nejde.

Mám autismus, takže vnímám svět trochu jinak. Třeba tak, že věřím, že všechno je skutečnost, a přitom to tak není. Například věřím, že existují kouzla, když žádná nejsou. Nebo věřím, že existuje Bradavická škola, když vím, že neexistuje, že jsou to všechno jenom filmové triky. Mně by se líbilo, kdyby Bradavice nebyly vymyšlené. Kdyby kouzla existovala, protože by se nemusely používat filmové triky a všechno by bylo podle skutečné události.

Vnímám svůj svět tak, že jednou lidé poletí na jinou planetu, kde objeví mimozemský život. Myslím si, že ve vesmíru je živo, protože tam pořád něco lítá. Věřím tomu, že mimozemšťané existují. Já bych taky nějakého chtěl vidět. Mohli by vypadat podobně jako lidé. Uměli by slyšet, mluvit možná česky, mohla by tam žít různá zvířata, jako jsou mloci, pavouci, škůdci i nějaké houby, nebo by tam mohly kuňkat žáby. Zajímá mě, jestli jsou mimozemšťané hodní a jestli by mohli udělat mír v Iráku. Co když jsou třeba zlí a chtěli by lidstvo zotročit? Ba i úmyslně vyhladit? Myslím si, že mimozemšťané zařídili to, že je život na naší planetě a že tu můžeme žít. Myslím si, že za to, že jsou lidé autisti, můžou mimozemšťané. Možné je všechno. A taky je možné, že nás čipují a unášejí. Ale jak to dokázat?

Někdy na mě koukají cizí lidé a nevědí, co se děje. Blbě na mě reagují psi, ti štěkají. Já rád objímám lidi, a když se to někomu bude líbit, tak mám právo ho obejmout. Mám právo pracovat. Mám právo říkat sprostá slova. Mám právo být hodný kluk. Musím mámě pomáhat na zahradě, i když se mi nechce. Máma to totiž potřebuje, sama to neudělá a trvalo by jí to dlouho. Já autismus vnímám tak, že jsem jiný než ostatní. Že moje kývání, skákání do řeči a že mluvím sprostě je autistické. Rád bych šel na Harry Potter muzikál, jenomže zatím nic takového u nás není. Tak si počkám. 

 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].